Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
george_detsis-vovousa_festival-2016-4461.jpeg
[Γιώργος Δέτσης | Φεστιβάλ Βωβούσας © 2016]

Στο Φεστιβάλ της Βωβούσας

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Αώος ποταμός απειλείται από ένα ακόμα ιδιωτικό φράγμα που, χωρίς να υπακούει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, αν υλοποιηθεί θα αλλάξει το τοπίο οριστικά. Οι κάτοικοι ενός χωριού της ορεινής Πίνδου, μέσα από το οποίο περνάει το ποτάμι, κατάλαβαν ότι μόνο αν ο κόσμος δει από κοντά το χωριό, θα καταλάβει τη σημασία του αγώνα τους. Και το κατάφεραν.
[Γιώργος Δέτσης | Φεστιβάλ Βωβούσας © 2016]

Ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας πήγε για πρώτη φορά στο χωριό του, τη Βωβούσα, σε ηλικία επτά ετών, μαζί με τους παππούδες του. Είχε μόλις επιστρέψει με τον πατέρα του από το εξωτερικό. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα παιδιά, κάποια στιγμή ο Νόλλας, που γνώρισα για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια σε μια καταπληκτική δική του έκθεση φωτογραφίας για τους χώρους αποθήκευσης καπνού, βαρέθηκε να πηγαίνει στο χωριό και θέλησε να εξερευνήσει την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο.

Όταν ξαναγύρισε στο ανατολικό Ζαγόρι, κάτι δεν ήταν όπως παλιά. «Κάτι δεν μου πήγαινε καλά», μου είπε καθώς καθόμασταν στην πλατεία του χωριού, πριν από δύο εβδομάδες. «Αλλά δεν μπορούσα να βρω τι είχε αλλάξει. Μέχρι που μερικές μέρες αργότερα το κατάλαβα. Η βοή του ποταμού που περνάει μέσα από το χωριό, δεν ήταν η ίδια». Ο λόγος ήταν ότι εν τω μεταξύ είχε κατασκευασθεί το πρώτο φράγμα του Αώου, που περιόρισε τον όγκο του νερού.

Image
george_detsis-vovousa_festival-2016-13522.jpeg
[Γιώργος Δέτσης | Φεστιβάλ Βωβούσας © 2016]

Image
george_detsis-vovousa_festival-2016-15524.jpeg
[Γιώργος Δέτσης | Φεστιβάλ Βωβούσας © 2016]

O Νόλλας είναι ο εμπνευστής και βασικός κινητήρας του Φεστιβάλ Βωβούσας, μιας αλυσίδας πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στο χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου. Το φεστιβάλ ξεκίνησε αρχικά για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη