Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-vivien.jpg
Vivian Maier, Self-Portrait, Undated. [Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York]

H νταντά με τη Rolleiflex

Η αλλόκοτη ζωή και οι μετά θάνατον περιπέτειες της φωτογράφου Βίβιαν Μάιερ.
Vivian Maier, Self-Portrait, Undated. [Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York]

Η 6η Οκτωβρίου 2010 μπορεί να θεωρηθεί μια από τις μέρες-σταθμούς για την πορεία της φωτογραφίας. Ήταν η μέρα που έκανε πρεμιέρα το Instagram. Η επιρροή αυτού του μέσου σύντομα αποδείχτηκε καταλυτική. Οι χρήστες του, που σήμερα είναι κάπου 800 εκατομμύρια, μοιράζονται τις εικόνες τους εύκολα άμεσα και δίχως αναστολές μ’ ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων. Εξαιτίας του οι selfies έγιναν παγκόσμια εμμονή. Ακόμα και το ξεχασμένο τετράγωνο κάδρο, επανέκαμψε μέσα από το Instagram. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα παντοδύναμο εργαλείο, που επιτρέπει στον καθένα να προβάλλει και να εκμεταλλεύεται το φωτογραφικό έργο του ή τουλάχιστον να αποκομίζει μερικές ενέσεις ματαιοδοξίας.

Image
vivian_maier_b_22.jpg

Να κάνει δηλαδή ό,τι με εξίσου εμμονικό τρόπο δεν έκανε μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους δρόμου του 20ου αιώνα η οποία έζησε στην αφάνεια και πέθανε μόνη και πάμφτωχη μερικούς μήνες πριν την πρεμιέρα του Instagram. Λίγο αργότερα το φωτογραφικό της έργο που μέχρι τότε είχε δει μόνο η ίδια, θα γινόταν viral και το όνομά της πασίγνωστο μέσα από άρθρα στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.

Η περίπτωση της Βίβιαν Μάιερ είναι από εκείνες που επιβεβαιώνουν την κοινοτοπία πως «η ζωή είναι παράξενο πράγμα». Γεννημένη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη