Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
lesvia.jpg

Αδικημένη φεμινίστρια ή αδίστακτη πράκτορας των Ναζί;

Η ασυμβίβαστη Βιολέτ Μορίς ντυνόταν ανδρικά, έτρεχε σε αγώνες ταχύτητας, ήταν Ολυμπιονίκης, ερωμένη της Ζοζεφίν Μπέικερ και φίλη του Ζαν Κοκτό. Όμως στο Παρίσι την ήξεραν ως την «ύαινα της Γκεστάπο».

Όταν ο Χίτλερ κάλεσε τη Μορίς στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, ήταν ήδη γνωστή στην πατρίδα της, τη Γαλλία, αλλά όχι απαραίτητα δημοφιλής σε όλους.

Image
1.6869486.3313273541.jpg
Το μότο της ήταν: «Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνδρας, η Βιολέτ Μορίς μπορεί να το κάνει καλύτερα».

Η Βιολέτ Μορίς γεννήθηκε στη Γαλλία το 1893. Ήταν φυσική αθλήτρια και από μικρή ηλικία διακρίθηκε στην πυγμαχία, το ακόντιο, τη σφαιροβολία και την κολύμβηση, με το σύνθημα: «Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνδρας, η Βιολέτ μπορεί να το κάνει καλύτερα». Το 1914 ήταν μόλις είκοσι ετών όταν παντρεύτηκε με συνοικέσιο, όμως ο σύζυγος έφυγε για το μέτωπο όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το γυμναστήριο πυγμαχίας της Μορίς μετατράπηκε σε κέντρο του Ερυθρού Σταυρού κι εκείνη αποφάσισε να υπηρετήσει την πατρίδα της ως οδηγός ασθενοφόρου και αγγελιαφόρος. Οι υπηρεσίες της στάθηκαν πολύτιμες ειδικά στις μάχες του Βερντέν και του Σομμ, όπου σύμφωνα με την ιστορικό Αν Σεμπά οδηγούσε σε επικίνδυνο έδαφος, μεταφέροντας τραυματισμένους στρατιώτες. Εκεί ανακάλυψε πως ήταν πολύ καλή, γρήγορη και τολμηρή οδηγός. Η ταχύτητα και η τόλμη της την έκαναν ικανή αγγελιοφόρο. Μετά τον πόλεμο, η Μορίς πήρε διαζύγιο και συνέχισε να φορά το παντελόνι της στολής του Ερυθρού Σταυρού, παρότι από την εποχή του Ναπολέοντα υπήρχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη