Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Guest Editor:
v2.jpg
Ελένη Βερναδάκη, 2016. © Φωτ. Τάκης Διαμαντόπουλος.

Η σπουδαία κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη

Έγραψε την ιστορία της καλλιτεχνικής κεραμικής στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκ των καλλιτεχνών που ανανέωσαν και εμπλούτισαν τις εφαρμοσμένες τέχνες. Η Ευγενία Αλεξάκη που υπέγραψε την πρόσφατη σημαντική μονογραφία της εξηγεί το έργο της μεγάλης μας κεραμίστριας.
Ελένη Βερναδάκη, 2016. © Φωτ. Τάκης Διαμαντόπουλος.

Η Ελένη Βερναδάκη ανανέωσε ριζικά με το ογκώδες και καινοτόμο έργο της την καλλιτεχνική κεραμική στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, δημιουργώντας εκατοντάδες κεραμικά αντικείμενα-φόρμες, δουλεύοντας πάνω σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές της κεραμικής και προεκτείνοντας την έρευνά της στο χειροποίητο καλλιτεχνικό αντικείμενο και σε άλλα υλικά. Η ξεχωριστή αυτή Ελληνίδα κεραμίστρια αποτελεί εκφραστικό δείγμα μιας ανεξάρτητης και δυναμικής διαλεκτικής πορείας, καθώς σε όλη τη δημιουργική της διαδρομή ερεύνησε τα όρια και την έννοια της κεραμικής τέχνης και του χειροποίητου καλλιτεχνικού αντικειμένου, κατορθώνοντας να υπερβεί τη διάκριση αφενός μεταξύ «υψηλής» και «ελάσσονος» τέχνης και αφετέρου μεταξύ χρηστικού και μη χρηστικού αντικειμένου. Υπό τη διεύθυνσή της το Μορφολογικό Κέντρο Αθηνών-adc (έτος ίδρυσης 1968) αποτέλεσε σημείο αναφοράς και δυναμικό κύτταρο δημιουργίας, προβολής και προώθησης στο κοινό έργων που πρότειναν μιαν εμπνευσμένη συμβίωση του χειροποίητου καλλιτεχνικού αντικειμένου με τη σύγχρονη ζωή.

Image
page_83.jpg
Εξωτερική όψη του εργαστηρίου της Ελένης Βερναδάκη στην Παλλήνη [αρχιτέκτων: Τάκης Ζενέτος]. © Φωτ. Αντώνης Τσούλος.

Το 1957 η Βερναδάκη ξεκινά τις καλλιτεχνικές της σπουδές στο Hammersmith College of Art and Architecture του Λονδίνου. Η απόφασή της υπήρξε τολμηρή με δεδομένο το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη