Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-venez.jpg
[JUAN BARRETO / AFP]

Βενεζουέλα: 100 μέρες, 111 νεκροί

Διαδηλώσεις, παρακρατικοί, μια οικονομική κρίση που βυθίζει όλο και περισσότερους στη φτώχεια μόνο σκιαγραφεί το νέο κύμα βίας στην άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μια γνωστή δημοσιογράφος και ένας Έλληνας από το Σαν Κριστομπάλ καταθέτουν τις μαρτυρίες τους.
[JUAN BARRETO / AFP]

Είναι πολύ νωρίς το πρωί στο Καράκας και η Λους Μέλι Ρέγιες έχει στη διάθεσή της μισή ώρα πριν ξεκινήσει για το γραφείο της. Έχουμε ήδη αναβάλει δύο φορές την κουβέντα μας μέσω skype, καθώς οι εξελίξεις στο Καράκας είναι καταιγιστικές. Μια ημέρα πριν από το ραντεβού μας, κατά την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας στις 5 Ιουλίου, ομάδα οπλισμένων παρακρατικών εισέβαλε στην Εθνοσυνέλευση και επιτέθηκε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους, τραυματίζοντάς τους και ληστεύοντας εξοπλισμό από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Την 1η Απριλίου ξεκίνησε ένας νέος γύρος βίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, που βιώνει κρίση πείνας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η πρόθεση του Μαδούρο, το κόμμα του οποίου συνετρίβη στις εκλογές του 2015, να ξεγυμνώσει την Εθνοσυνέλευση από τις νομοθετικές της εξουσίες. Μπροστά στην ντόπια και διεθνή κατακραυγή ο Μαδούρο υπαναχώρησε, όμως ο κόσμος συνεχίζει να κατεβαίνει στο δρόμο. Εκεί οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν την ωμή βία του κράτους, αλλά και τους παρακρατικούς τους οποίους ο πρόεδρος όπλισε γενναία προκειμένου «να υπερασπιστούν την επανάσταση». Τώρα ο Μαδούρο με θολές διαδικασίες σκοπεύει να ξαναγράψει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη