Βασίλισσες της ελληνικής σκακιέρας

Μετά την επιτυχία της σειράς The Queen's Gambit του Netflix, οι πωλήσεις σε σκακιέρες είναι στα ύψη. Το γυναικείο σκάκι όμως δεν είχε ανάγκη μία Μπεθ για έμπνευση, καθώς εδώ και χρόνια βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Η Σταυρούλα Τσολακίδου σε εκδήλωση της Βουλής το 2018 προς τιμήν των πρωταθλητριών της Εθνικής Ομάδας Γυναικών στο Σκάκι. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Εδώ και έναν χρόνο μια σειρά φαίνεται να αλλάζει το τοπίο ενός αθλήματος. Ειδικά για τις γυναίκες. Πρόκειται βέβαια για το σκάκι και τη δημοφιλή, ίσως περισσότερο του αναμενόμενου ελέω καραντίνας, σειρά του Netflix, The Queen’s Gambit. Οι αναζητήσεις σε σχέση με το σκάκι ανέβηκαν 200%, οι πωλήσεις σε σκακιέρες είναι στα ύψη και ιστοσελίδες όπως το chess.com είδαν τους χρήστες να πενταπλασιάζονται μέσα σε μερικούς μήνες. Ήταν άραγε αυτό που έλειπε από το άθλημα, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα; Μια διαδικτυακή Μπεθ να εμπνεύσει τα νέα κορίτσια; Έχουν προκαλέσει αντίστοιχο ενδιαφέρον παλαιότερες επιτυχίες και ποια είναι η κατάσταση του «γυναικείου σκακιού» στην Ελλάδα σήμερα;

Για να πάρω τις απαντήσεις που χρειαζόμουν, συνομίλησα με τρεις σκακίστριες, ενεργές στο άθλημα από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα.

Μαρίνα Μακροπούλου, μια ζωή σκακίστρια

Η συστηματική ανάπτυξη του σκακιού στην Ελλάδα ξεκίνησε με την ίδρυση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας το 1948. Ήδη ένα έτος νωρίτερα, μαζί με το 3ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών διοργανώνεται το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών, το οποίο κατακτά η Κλειώ Μουζίνα. Αλλά δυστυχώς, το εγχείρημα εγκαταλείπεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια, μέχρι να ξαναρχίσει το 1978.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.