Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
ce2poss000_32hz7dl.jpg
Ο διευθυντής του Rand Club στο Γιοχάνεσμπουργκ αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β' κρεμώντας μαύρη κουρτίνα πάνω από ένα πορτρέτο της στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. [WIKUS DE WET/AFP]

Βασίλισσα Ελισάβετ Β': Tο τέλος της «νέας ελισαβετιανής εποχής»

Ο Κάρολος Γ' κληρονομεί μια πολύ διαφορετική χώρα από εκείνη της μητέρας του.
Ο διευθυντής του Rand Club στο Γιοχάνεσμπουργκ αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β' κρεμώντας μαύρη κουρτίνα πάνω από ένα πορτρέτο της στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. [WIKUS DE WET/AFP]

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ανέβηκε στον θρόνο το 1952, η Βρετανία είχε μόλις επτά χρόνια που είχε βγει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εργασίες ανοικοδόμησης ήταν ακόμη σε εξέλιξη και η χορήγηση δελτίων για βασικά προϊόντα όπως η ζάχαρη, τα αυγά, το τυρί και το κρέας, θα συνεχιζόταν για περίπου έναν ακόμη χρόνο.

Αλλά η λιτότητα και η αυτοσυγκράτηση της δεκαετίας του 1940 έδινε τη θέση της σε μια πιο ευημερούσα δεκαετία του 1950. Δεν είναι ίσως περίεργο, λοιπόν, που η άνοδος της βασίλισσας στον θρόνο χαιρετίστηκε ως η «νέα ελισαβετιανή εποχή». Η κοινωνία άλλαζε και στο τιμόνι της βρισκόταν μια νέα, όμορφη βασίλισσα.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η Βρετανία μοιάζει πολύ διαφορετική. Η Ελισάβετ Β΄ κυβέρνησε στη διάρκεια της πιθανά πιο ραγδαίας τεχνολογικής επέκτασης και κοινωνικοπολιτικής αλλαγής που είδε οποιοσδήποτε μονάρχης στην πρόσφατη ιστορία. Η αναδρομή στη ζωή της Ελισάβετ Β' θέτει καίρια ερωτήματα όχι μόνο για το πώς άλλαξε η μοναρχία, αλλά και για το πώς μεταμορφώθηκε η ίδια η Βρετανία κατά τη διάρκεια του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα.

Παγκόσμια Βρετανία

Αν η βασιλεία της Ελισάβετ Α΄ ήταν μια περίοδος αποικιακής επέκτασης, κατάκτησης και κυριαρχίας, τότε η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη