Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ursula.jpg
[European Union Audiovisual Service]

Είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ο άνθρωπος που χρειάζεται η Ευρώπη;

Όλοι περιμένουν πολλά από τη γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αγαπημένη της Μέρκελ, που εκλέχτηκε με ισχνή πλειοψηφία στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά από μακρά θητεία σε υπουργικούς θώκους με επιτυχίες αλλά και σκάνδαλα.
[European Union Audiovisual Service]

«Είμαι ανακουφισμένη και χαρούμενη επειδή δεν είχα παρά μόνο 13 ημέρες για να πείσω τους ευρωβουλευτές. Ήταν φυσικό να θέλουν να μάθουν ποια είμαι, τι σκέφτομαι, ποιο είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσω και το να το κάνω αυτό μέσα σε 13 ημέρες ήταν ένας μαραθώνιος, αλλά άξιζε τον κόπο».

Η επίπονη διαδικασία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μόλις είχε ολοκληρωθεί όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις. Λίγη ώρα νωρίτερα, το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2019, έγραφε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενη έναν άνθρωπο που έχει γράψει τη δική του ιστορία, τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Χαιρετούσε τους ευρωβουλευτές με ένα ζεστό χαμόγελο, ακουμπώντας συχνά το χέρι στην καρδιά της για να δείξει πόσο πολύ ήθελε να τους ευχαριστήσει.

Image
p040697.jpg
[Etienne Ansotte/European Union Audiovisual Service]

Τα χαμόγελα ήταν ακόμη πιο ζεστά μια ημέρα μετά, πίσω στη Γερμανία, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε. Oι συνάδελφοί της φρόντισαν να την αποχαιρετήσουν με μια ανθοδέσμη (προσέφεραν άλλη μια στη Μέρκελ, που την ίδια ημέρα γιόρταζε τα 65α της γενέθλια).

Τα λόγια της ωστόσο δείχνουν την αγωνία που πέρασε, καθώς αρχικά δεν ήταν αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωκοινοβουλίου, κι αυτό γιατί με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη