Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceoikismoi-platis-gialos.jpg
Ο οικισμός Πλατύς Γιαλός στη Σίφνο, όπου σχεδιάζεται να γίνει υδατοδρόμιο. [sifnos.gr]

Τσιμεντοποίηση και παράλογες επενδύσεις απειλούν και τη Σίφνο

Ακόμη και η μέχρι πρόσφατα σεμνή και ήσυχη Σίφνος κινδυνεύει από το κυνήγι του τουριστικού θησαυρού, που έχουν εξαπολύσει ντόπιοι και ξένοι επενδυτές με την ανοχή των τοπικών αρχών.
Ο οικισμός Πλατύς Γιαλός στη Σίφνο, όπου σχεδιάζεται να γίνει υδατοδρόμιο. [sifnos.gr]

Αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων επισκεπτών από όλον τον κόσμο, οι Κυκλάδες πέφτουν θύματα της άναρχης ανάπτυξης. Η πλήρης απορρύθμιση του συστήματος ελέγχου των αυθαιρεσιών και η άνευ όρων παράδοση στις επενδυτικές ορέξεις ντόπιων και ξένων, χωρίς σοβαρά κριτήρια που να αφορούν την ικανότητα των νησιών να δεχθούν έναν συγκεκριμένο αριθμό κατοικιών και ξενοδοχείων, άρα και ανθρώπων, απειλούν τον χαρακτήρα τους. Έτσι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος και άλλα νησιά έχουν μετατραπεί σε ένα λούνα παρκ για Έλληνες, αλλά προπαντός για ξένους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα είναι η ανεξέλεγκτη προσέλευση τουριστών να τορπιλίζει την ίδια τη φήμη τους. Ακόμη και η Σίφνος, γνωστή μέχρι σήμερα για τη μετρημένη και χαμηλών τόνων ανάπτυξή της, δεν φαίνεται να ξεφεύγει από τον κανόνα.

Οι δημοφιλέστερες παράλιες της Σίφνου Πλατύς Γιαλός και Καμάρες, οι μοναδικές του νησιού που έχουν λάβει τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας από την ΕΕ, κινδυνεύουν να αποτελέσουν παρελθόν για τους ντόπιους και τους ψαράδες, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού – τουλάχιστον όπως τις γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Image
platis-gialos-6.jpeg
Η Γαλάζια Σημαία στον Πλατύ Γιαλό. [sifnos.gr]

Σε ό,τι αφορά τον Πλατύ Γιαλό, μεγάλο μέρος του αναμένεται να μετατραπεί σε υδατοδρόμιο. Είναι γνωστό ότι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη