Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
chicago7.jpg
Yippies σε άγαλμα στο Grant Park κατά το Συνέδριο των Δημοκρατικών του 1968.

Η Δίκη των 7 του Σικάγο

Όταν ο Άαρον Σόρκιν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της «Δίκης των 7 του Σικάγο» διαπίστωσε ότι όπως και στα ταραγμένα χρόνια του ’60, έτσι και σήμερα μία ολόκληρη γενιά και οι ιδέες της γίνονται στόχος βάρβαρης καταστολής.
Yippies σε άγαλμα στο Grant Park κατά το Συνέδριο των Δημοκρατικών του 1968.

«Τώρα οι αστυνομικοί δέρνουν έναν νεαρό, τον δέρνουν με στειλιάρια. Είναι μία αληθινή έφοδος της αστυνομίας. Τώρα τους βλέπω να δέρνουν άλλους τρεις νεαρούς. Τώρα κατευθύνονται προς το πλήθος, προχωράνε και χτυπάνε. Ο ξυλοδαρμός συνεχίζεται. Αυτοί οι αστυνομικοί το έχουν πάρει ζεστά [...] Η περιοχή είναι πεδίο μάχης. Η αστυνομία δέρνει δεκάδες νεαρούς μπροστά από το Χίλτον ενώ αυτοί φωνάζουν πως όλος ο κόσμος μας κοιτάζει».

Είναι μία περιγραφή που θυμίζει αναμετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου από έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ που βρέθηκε στα γεγονότα του Αυγούστου του 1968 στο Σικάγο. Η κόπια του ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο στη δίκη που ακολούθησε και φανερώνει το μέγεθος της αστυνομικής καταστολής. Τα νοσοκομεία της περιοχής ανακοίνωσαν 229 τραυματίες και η αστυνομία 589 συλληφθέντες.

Τα γεγονότα του Αυγούστου του 1968 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία επιτέθηκε με βία σε διαδηλωτές έξω από το Συνέδριο των Δημοκρατικών, και της επακόλουθης δίκης, όχι των αστυνομικών, αλλά των διοργανωτών της συγκέντρωσης, είναι το αντικείμενο της νέας ταινίας The Trial of the Chicago 7 του Άαρον Σόρκιν.

Τι έγινε το 1968

Η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη κρυβόταν στο κάλεσμα που απεύθυναν ο Τζέρι Ρούμπιν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη