Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επέμβει στο Αφγανιστάν ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την Αλ Κάιντα. Στόχος ήταν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και η χάραξη μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που θα καθιστούσε τον κόσμο ασφαλέστερο.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζω στο νέο μου βιβλίο, How to Lose a War: The Story of America's Intervention in Afghanistan (Πώς να χάσεις έναν πόλεμο: Η ιστορία της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν), ο κόσμος σήμερα είναι αναμφισβήτητα πιο συγκρουσιακός και πολωμένος από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ενδεχομένως βρίσκεται στο χείλος ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου.
![Μέλη της μονάδας 205 Al-Badr του στρατού του Αφγανιστάν κάθονται πάνω σε στρατιωτικό όχημα κατά τη διάρκεια παρέλασης για τον εορτασμό της τρίτης επετείου της κατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν, στην Κανταχάρ στις 14 Αυγούστου 2024. [Sanaullah SEIAM / AFP]](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/2024-08/afp-20240814-36ea4nx-v4-highres-topshotrafghanistantalibanpoliticsanniversary.jpg?itok=VnCSzNv_)
Οι στόχοι –και οι αποτυχίες– της Αμερικής
Με την υποστήριξη των συμμάχων της εντός και εκτός ΝΑΤΟ, καθώς και την εκτεταμένη παγκόσμια συμπαράσταση, οι βασικοί στόχοι της Αμερικής στο Αφγανιστάν ήταν:
- να εξαλείψει την Αλ Κάιντα
- να διαλύσει το υπερεξτρεμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν που ήταν ο προστάτης της Αλ Κάιντα
- να βοηθήσει στην αλλαγή του Αφγανιστάν ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ φωλιά της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η επιτυχία στο Αφγανιστάν ήταν συνυφασμένη με δύο άλλους ευρύτερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό την προεδρία του