Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
2'
Κείμενο:
ceubs000_dv1337401.jpg
Έξω από τα γραφεία της UBS στο Λονδίνο. [Carl Court/AFP]

Ο «τραπεζίτης του διαβόλου» που άλλαξε πλευρά μιλά στον Τάσο Τέλλογλου

Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε όσο κανείς τη βιομηχανία των τραπεζών της Ελβετίας, αποκαλύπτοντας στις αμερικανικές αρχές το βρώμικο παιχνίδι του εργοδότη του, της ελβετικής τράπεζας UBS. Δείτε το βίντεο της αποκαλυπτικής συνέντευξής του στον Τάσο Τέλλογλου.
Έξω από τα γραφεία της UBS στο Λονδίνο. [Carl Court/AFP]

Έχοντας περάσει από την Wall Street, ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ, το τρίτο παιδί μιας αμερικάνικής οικογένειας από ένα προάστιο της Βοστώνης, είχε από νωρίς το «μικρόβιο» του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος: το 1994 ανέφερε έναν από τους πρώτους εργοδότες του, την State Bank, στο FBI για μη συμμόρφωση στους νόμους. Το 1998 έπιασε δουλειά στη Γενεύη, αρχικά στην Credit Suisse και στη συνέχεια στην Barclays.

Image
afp000_19v285.jpg
Ο Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ στις 8 Οκτωβρίου 2018 στο δικαστήριο του Παρισιού, πριν από τη δίκη της UBS ως μέρος του γαλλικού τμήματος της υπόθεσης. [Eric Feferberg/AFP]

Η δουλειά του ήταν να προσελκύει πλούσιους πελάτες, μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, στον «ελβετικό παράδεισο» (one way street, όπως λέει στο inside story, καθώς τα χρήματα αν και εφόσον φτάσουν στην Ελβετία δεν φεύγουν ποτέ από εκεί). Εκεί δεν περιοριζόταν στο άνοιγμα λογαριασμών, αλλά πρότεινε τη δημιουργία τραστ και εξωχώριων εταιρειών ή και ιδρυμάτων στο Λιχτενστάιν, ώστε να κρύβονται εντελώς τα χρήματα από την αμερικάνικη εφορία. «Αφού οι πελάτες δεν πλήρωναν φόρους, μπορούσαν να πληρώσουν 5, 8 και 10% επί του ποσού στην τράπεζα. Εύκολα μαθηματικά», είπε ο Μπέρκενφελντ στο inside story.

Image
Μπράντλεϋ Τσ. Μπέρκενφελντ, «Ο Τραπεζίτης του Διαβόλου», εκδόσεις Πατάκη.
Μπράντλεϋ Τσ. Μπέρκενφελντ, «Ο Τραπεζίτης του Διαβόλου», εκδόσεις Πατάκη.

Aνάμεσα στους πελάτες αυτούς των τραπεζών υπήρχαν και Έλληνες της διασποράς ή Έλληνες εφοπλιστές, καθώς όλες οι μεγάλες τράπεζες και εκείνες όπου δούλεψε ο Μπέρκενφελντ είχαν “greek desk” (ελληνικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη