Ο «τραπεζίτης του διαβόλου» που άλλαξε πλευρά μιλά στον Τάσο Τέλλογλου

Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε όσο κανείς τη βιομηχανία των τραπεζών της Ελβετίας, αποκαλύπτοντας στις αμερικανικές αρχές το βρώμικο παιχνίδι του εργοδότη του, της ελβετικής τράπεζας UBS. Δείτε το βίντεο της αποκαλυπτικής συνέντευξής του στον Τάσο Τέλλογλου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'
Έξω από τα γραφεία της UBS στο Λονδίνο. [Carl Court/AFP]

Έχοντας περάσει από την Wall Street, ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ, το τρίτο παιδί μιας αμερικάνικής οικογένειας από ένα προάστιο της Βοστώνης, είχε από νωρίς το «μικρόβιο» του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος: το 1994 ανέφερε έναν από τους πρώτους εργοδότες του, την State Bank, στο FBI για μη συμμόρφωση στους νόμους. Το 1998 έπιασε δουλειά στη Γενεύη, αρχικά στην Credit Suisse και στη συνέχεια στην Barclays.

Η δουλειά του ήταν να προσελκύει πλούσιους πελάτες, μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, στον «ελβετικό παράδεισο» (one way street, όπως λέει στο inside story, καθώς τα χρήματα αν και εφόσον φτάσουν στην Ελβετία δεν φεύγουν ποτέ από εκεί). Εκεί δεν περιοριζόταν στο άνοιγμα λογαριασμών, αλλά πρότεινε τη δημιουργία τραστ και εξωχώριων εταιρειών ή και ιδρυμάτων στο Λιχτενστάιν, ώστε να κρύβονται εντελώς τα χρήματα από την αμερικάνικη εφορία. «Αφού οι πελάτες δεν πλήρωναν φόρους, μπορούσαν να πληρώσουν 5, 8 και 10% επί του ποσού στην τράπεζα. Εύκολα μαθηματικά», είπε ο Μπέρκενφελντ στο inside story.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.