Οι σημαντικές επόμενες ελληνικές κινήσεις στη Λιβύη

Μετά το Μνημόνιο Κατανόησης που προκλητικά υπέγραψε η Τουρκία με τον αδύναμο πρωθυπουργό της Λιβύης, μήπως ήρθε η ώρα για να ανοίξει και πάλι η πρεσβεία της Τρίπολης, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη το 2016 για λόγους ασφαλείας; Κίνηση μεγάλης πολιτικής σημασίας είναι η πρόσκληση στον Αγκίλα Σάλαχ, πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, να επισκεφθεί την Αθήνα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Έρντογαν και Σαράζ υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, 27 Νοεμβρίου 2019. [MUSTAFA KAMACI / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP]

Στις 20 Οκτωβρίου του 2011 ο Μουαμάρ Καντάφι έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ανταρτών που τον βρήκαν να κρύβεται σε ένα λαγούμι στη γενέτειρά του, Σύρτη. Η Λιβύη οραματίστηκε τότε την άνοιξη, ζει όμως για οκτώ χρόνια έκτοτε, έναν σιβηρικό χειμώνα που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει ποτέ ως σήμερα. Ούτε κατά τη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας του συνταγματάρχη. Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι το απόλυτο χάος. Αναρχία, ανεξέλεγκτη βία, απαγωγές, βιασμοί, ο νόμος των όπλων και της ζούγκλας. Δυστυχία για τους περισσότερους κατοίκους.

Βεγγάζη και Τρίπολη παραμένουν ιδεολογικά διχασμένες, δύο «κράτη» εχθρικά με χωριστές κυβερνήσεις, καθώς οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται της Ανατολής (Βεγγάζη-Κυρηναϊκή) πολιορκούν από τον Απρίλιο τη λιβυκή πρωτεύουσα και την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τη δικαιολογία της απελευθέρωσης της πόλης από τους τρομοκράτες. Στη Λιβύη υπάρχουν –ακόμη– ομάδες που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS). Οι μέχρι τώρα προσπάθειες ειρήνευσης έχουν αποτύχει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.