Αποκρυπτογραφώντας το χάος του Λιβάνου [Μέρος Α']

Η παραμονή, εδώ και επτά χρόνια, των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου μπροστά στο πυκνοκατοικημένο μέτωπο της Βηρυτού δεν ήταν τυχαία. Η τραγική έκρηξη στο λιμάνι την 4η Αυγούστου ήταν το αποκορύφωμα της κατάρρευσης ενός κράτους, που γεννήθηκε όμηρος των πολεμάρχων του βουνού.
Χρόνος ανάγνωσης: 
19
'
«Από την καρδιά μου, ειρήνη στη Βηρυτό» γράφει η αφίσα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στις 18 Αυγούστου 2020. [Joseph Eid/AFP]

Το 2020 υπήρξε annus horribilis για ολόκληρη την ανθρωπότητα, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ήταν ακόμα δυσκολότερο για κάποιους, καθώς οι χώρες τους αντιμετώπιζαν σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα και πριν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τέτοια είναι και η περίπτωση των Λιβανέζων. Το 2019 η μικρή χώρα χρεοκόπησε και ο πληθυσμός εξεγέρθηκε. Μαζικές διαδηλώσεις, που κάποιοι χαρακτήρισαν «επανάσταση», οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Η πανδημία έφθασε σε μια στιγμή που η λιβανική κοινωνία έχει γονατίσει, με το σύστημα υγείας διαλυμένο και το κράτος ανήμπορο και απόν. Η τραγική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού της 4ης Αυγούστου ήταν το αποκορύφωμα.

Η παραμονή, εδώ και επτά χρόνια, των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου μπροστά στο πυκνοκατοικημένο μέτωπο της πόλης, εν γνώσει των αρχών και μελών της κυβέρνησης, οδήγησε σε ένα από τα πιο ηλίθια ατυχήματα της ιστορίας. Αποτελεί, παράλληλα, την πιο περίτρανη απόδειξη της κατάρρευσης του κράτους στον Λίβανο και την πιο εύγλωττη –και τελευταία– προειδοποίηση του τι μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον, εάν αυτή δεν ανασχεθεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.