Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
anoigmatinos.jpg
O Αη-Γιώργης και το φίδι στο Μουσείο Τσόκλη στον Κάμπο. [Γιάννης Γορανίτης]

Η καλλιτεχνική Τήνος

Ένα νησί που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για καλλιτέχνες και φιλότεχνους επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο.
O Αη-Γιώργης και το φίδι στο Μουσείο Τσόκλη στον Κάμπο. [Γιάννης Γορανίτης]

Η τέχνη στην Τήνο δεν περιχαρακώνεται στα αναρίθμητα μουσεία και τους χώρους τέχνης που ξεφυτρώνουν σχεδόν παράλληλα με την ιδιότυπη χλωρίδα του νησιού. Η τέχνη κάθε μορφής είναι πανταχού παρούσα: στους δρόμους, στα σπίτια, στα σχολεία, στα νεκροταφεία (κρατήστε το αυτό θα επανέλθουμε), στο φυσικό τοπίο (και στο τοπίο θα επανέλθουμε, θέλοντας και μη).

Τέχνη κλασική, λαϊκή, σύγχρονη, σύγχρονη που αντιπαρατίθεται με την κλασική, σύγχρονη που μιμείται την λαϊκή και τούμπαλιν. Τέχνη που παράγεται και καταναλώνεται in situ (εισαγωγικά χρησιμοποιήστε κατά βούληση), τέχνη κάθε μορφής που φιλτράρεται και διαχέεται εκ νέου στο νησί και τους ανθρώπους, αποτελώντας αφορμή νέας δημιουργίας, ενώ συχνά αποκτά χρηστικές, καθημερινές διαστάσεις. Διαχρονικά άλλωστε η Τήνος γεννά σπουδαίους καλλιτέχνες. Δεν είναι μόνο οι γλύπτες, αλλά και σπουδαίοι εικαστικοί, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης και δεκάδες άλλοι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί δημιουργοί. Πιθανότατα γι’ αυτό και τόσοι νέοι καλλιτέχνες επιστρέφουν ή επιλέγουν μόνιμα την Τήνο για να δημιουργήσουν, ενώ πολλοί συμμετέχουν σε ομάδες και συλλογικότητες.

Image
gizis.jpg
Έργο του Γιάννη Γκίζη.

Για παράδειγμα, ο εικαστικός Γιάννης Γκίζης, ο οποίος μένει μόνιμα στο νησί.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη