Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemay000_1bh6fb.jpg
Η Τερέζα Μέι ανακοινώνει στη Βουλή την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit. [HO/PRU/AFP]

Τι θα γίνει τώρα με το Brexit;

Πώς φτάσαμε στη χθεσινή αναβολή της σημαντικότερης ψηφοφορίας στη σύγχρονη ιστορία της βρετανικής Βουλής και ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Η Τερέζα Μέι ανακοινώνει στη Βουλή την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit. [HO/PRU/AFP]

Θα ήταν η στιγμή που η βρετανική Βουλή θα αποφάσιζε την τύχη της συμφωνίας για το Brexit. Όπως και πολλά ακόμη επεισόδια του βρετανικού δράματος, περιγράφηκε ευρέως ως το σημείο χωρίς επιστροφή. Τελικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία.

Πώς φτάσαμε στη χθεσινή μεταστροφή της Μέι και τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;

  • Γιατί οι Βρετανοί διάλεξαν να φύγουν;

Στις 23 Ιουνίου του 2016 οι Βρετανοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψήφισαν 33,5 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 46,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Κέρδισε το Brexit με 1,3 εκατομμύρια ψήφους διαφορά (52%-48%). Αν και μικρή, η διαφορά ήταν καθαρή. Σε συνδυασμό με την υψηλή συμμετοχή (72%) δεν τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης του αποτελέσματος.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου είναι ετερόκλητοι. Η Βρετανία είναι μία χώρα με διαχρονικό σκεπτικισμό απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία της μετέπειτα ΕΟΚ, εξασφάλισε προνομιακό οικονομικό καθεστώς τη δεκαετία του '80, ενώ παρέμεινε εκτός συνθήκης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη