Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cesmokeovercity5129939.jpg
Καπνός από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση τον Αύγουστο του 2020. [Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi]

Τι συμβαίνει όταν καίγονται δίπλα μας σκουπίδια και πλαστικά;

Η μεγάλη διάρκεια έκθεσης των ανθρώπων σε τοξικά νέφη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη επιβαρυμένη. Όμως το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το θέμα.
Καπνός από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση τον Αύγουστο του 2020. [Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi]

Οι τίτλοι που περιέχουν τις λέξεις «φωτιά» και «σκουπίδια» μαζί, γίνονται όλο και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια. «Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση», «Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ για πυρκαγιά σε σκουπίδια στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και παλιά ελαστικά», «Ζάκυνθος: Κι άλλη φωτιά σε σκουπίδια» είναι μερικοί από αυτούς. Τα πιο πρόσφατα συμβάντα που εντοπίζουμε είναι στον Ασπρόπυργο: μία πυρκαγιά σε εταιρεία ανακύκλωσης και φωτιά σε χωματερή. Βέβαια όσοι ζουν ή εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζουν πολύ καλά ότι, πέρα από μεγάλες φωτιές, οι καύσεις ελαστικών και σκουπιδιών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Θα μπορούσε αυτό να επηρεάζει την υγεία των κατοίκων;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει στενή μεθοδική παρακολούθηση αυτών των συμβάντων, ώστε έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για την υγεία όσων εκτίθενται στα νέφη που δημιουργούνται κατα τις καύσεις. Γνωρίζουμε όμως ότι οι ουσίες που εκλύονται είναι τοξικές και θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις σε πληθυσμούς και στο περιβάλλον, αν η έκθεση είναι συνεχής και σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τι εκλύεται όταν καίγονται σκουπίδια;

Είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη