Τι συμβαίνει με τα δεξαμενόπλοια στον Λακωνικό Κόλπο;

Αυτό το καλοκαίρι λάβαμε πολλά αιτήματα αναγνωστών που αναρωτιούνται τι είναι τα πελώρια τάνκερ που εμφανίστηκαν στον Λακωνικό Κόλπο από τη μία μέρα στην άλλη. Μάθαμε τι συμβαίνει και ποιες είναι οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Μια αυγουστιάτικη μέρα, από την παραλία στο Βαθύ Λακωνίας διακρίνονται στον ορίζοντα τρία τάνκερ.

Πριν από κάποιους μήνες ο Νίκος Γρηγοριάδης, ψαράς στο επάγγελμα, είδε στον ορίζοντα μερικά μεγάλα πλοία να βρίσκονται ακίνητα στην ανοιχτή θάλασσα, γεγονός που του έκανε εντύπωση· από τότε βρίσκονται συνέχεια εκεί, μέχρι και σήμερα. «Τα βλέπω συνέχεια! Είμαι μέσα στη θάλασσα και τα βλέπω καθημερινά. Είναι τουλάχιστον 4-5. Κινούνται ανατολικά, δυτικά μέσα στον Λακωνικό Κόλπο, αλλά δεν βγαίνουν γιαλό, μένουν μέσα. Το μόνο που έχω ακούσει είναι ότι κάνουν κάποιες μεταφορτώσεις, τώρα δεν ξέρω τι μεταφορτώσεις κάνουν. Λένε ότι είναι πετρελαίου. Φεύγουν και κάποια μικρότερα σκάφη από το Γύθειο, που κουβαλάνε κάποια μεγάλα μπαλόνια και τα βάζουν ανάμεσα στα πλοία για να μην χτυπιούνται, να μην έχουνε προσκρούσεις και φθορές. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί έχει κινδύνους, αν γίνει κάτι μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Όχι, ότι μας ενοχλούν, απλά αν γίνει κάποιο ατύχημα, ξέρετε, ο Λακωνικός Κόλπος τελείωσε» λέει στο inside story.

Δεν είναι μόνο ο κ. Γρηγοριάδης που ανησυχεί. Όλοι οι κάτοικοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε έχουν την ίδια ανησυχία, μιας και άρχισαν να βλέπουν αυτά μεγάλα δεξαμενόπλοια ξαφνικά, σε μια περιοχή όπου δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Τι είναι αυτά τα δεξαμενόπλοια;

Με μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα Marine Traffic, που καταγράφει τη θέση και την πορεία των σκαφών που κυκλοφορούν στη θάλασσα, μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται πράγματι για δεξαμενόπλοια υπό ξένη σημαία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο. Κάνοντας ζουμ στις κόκκινες κουκίδες (τάνκερ) βλέπει κανείς ότι συχνά τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου είναι σε ζευγάρια. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο τα πλοία που μετράμε είναι 15, από τα οποία τέσσερα ζευγάρια βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.