Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cesudan000_33dh48z.jpg
Άνθρωποι εγκαταλείπουν τις γειτονιές τους εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών στο Χαρτούμ στις 19 Απριλίου 2023, μετά την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας. [AFP]

Τι σημαίνει να είσαι παγιδευμένος στο Χαρτούμ

Καθώς οι ξένοι πολίτες φυγαδεύονται από την πολιορκημένη πρωτεύουσα του Σουδάν, οι ντόπιοι παραμένουν παγιδευμένοι κι ολομόναχοι. Το inside story μίλησε με μία γυναίκα στο Χαρτούμ.
Άνθρωποι εγκαταλείπουν τις γειτονιές τους εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών στο Χαρτούμ στις 19 Απριλίου 2023, μετά την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας. [AFP]

Η φωνή της Αμπίρ Ασεέλ ακουγόταν πολύ ήρεμη. Γιατί η γυναίκα ήταν εξουθενωμένη. Ήταν Σάββατο βράδυ και οι ένοπλες συγκρούσεις στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, συνεχίζονταν για όγδοη μέρα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η ζωή της Αμπίρ είχε κινδυνεύσει ξανά και ξανά και ξανά. «Κάποια στιγμή σκέφτηκα καλύτερα να σκοτωθώ τώρα, να πεθάνω τώρα, για να μην δω όσα πρόκειται να συμβούν», λέει. Αλλά εξακολουθούσε να ελπίζει. Μερικές ώρες πριν καταφέρουμε να μιλήσουμε, είχε φτάσει σε μια γειτονιά όπου επικρατούσε ηρεμία.

Το Σάββατο 15 Απριλίου, η Αμπίρ ετοιμαζόταν να πετάξει από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ για μια άλλη πόλη του Σουδάν, όπου την περίμενε η οικογένειά της. Είχε φτάσει την προηγούμενη μέρα από την Καμπούλ, όπου εργάζεται για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, για να περάσει λίγες ημέρες στην πατρίδα της. «Είχαμε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, είχαμε φορέσει τις ζώνες ασφαλείας κι ετοιμαζόμασταν για την απογείωση. Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει, αλλά νομίζαμε ότι θα προλαβαίναμε να φύγουμε. Ξαφνικά πήρε το μικρόφωνο ο κυβερνήτης και μας είπε ότι είναι αδύνατο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Μας είπε αφήστε τα πράγματά σας και βγείτε τώρα αμέσως από το αεροπλάνο».

Η γυναίκα περιγράφει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη