Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
[FPVmat A/Unsplash]
[FPVmat A/Unsplash]

Τι κερδίζουν οι καλλιτέχνες από τις πλατφόρμες μουσικής;

Το δωρεάν streaming δίνει στους ακροατές τη δυνατότητα να ακούνε όλη μέρα ό,τι μουσική θέλουν, αλλά αφαιρεί από τους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να βιοποριστούν, φτωχαίνοντας έτσι τη μουσική παραγωγή.
[FPVmat A/Unsplash]

Οι πλατφόρμες streaming άλλαξαν το μουσικό χαλί της ζωής μας, προσδίδοντας ποικιλία στον δρόμο, στο σπίτι, στα γυμναστήρια και τα καφέ. Ακόμα, μετατόπισαν τα σύνορα των μουσικών μας ανακαλύψεων. Όμως αυτό που κυρίως έκαναν είναι να ταράξουν μια για πάντα τη μουσική βιομηχανία, ξεχωρίζοντας ως κύριοι παίκτες της αγοράς, αλλά και ως διανομείς των κερδών της.

Τι εννοούμε; Παλαιότερα, χρειαζόταν ένας κριτικός ή ένας ραδιοφωνικός παραγωγός για να συστήσει έναν δημιουργό και τη μουσική του στο κοινό. Σήμερα χρειάζεται κυρίως πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ένα τραγούδι που δεν είναι αναρτημένο σε Spotify, Youtube, Apple Music, Amazon Music και το αμερικανικό Tidal, μοιάζει σαν να μην υπάρχει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, σχεδόν είκοσι χρόνια από τη δημιουργία της πρώτης επιγραμμικής εφαρμογής –της σουηδικής Spotify– και με τις άλλες να έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της, η καθοριστική επίδραση του streaming στη μουσική βιομηχανία συχνά προκαλεί την αντίδραση των καλλιτεχνών.

Γιατί ο τρόπος που οι τελευταίοι βγάζουν χρήματα έχει αλλάξει ριζικά. Μπορεί εμείς να ακούμε διαρκώς μουσική, όσο όμως δεν πληρώνουμε για τα προϊόντα που καταναλώνουμε, ο βιοπορισμός των καλλιτεχνών από τις ακροάσεις στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη

Ταυτότητα insidestory.gr 
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος ονόματος τομέα: The Whole Story A.E.
ΑΦΜ: 800713524 ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, ΓΕΜΗ: 137938201000
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δημήτρης Ξενάκης
Διαχειριστής ιστοσελίδας-Εκδότης-Διευθυντής: Δημήτρης Ξενάκης
Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Λομβαρδέα
Έδρα: Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα
Επικοινωνία: [email protected], +30 2107295605