Τι είναι η συμφωνία ΤΤΙΡ;

Η Transatlantic Trade and Investment Partnership μεταφράζεται ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και είναι κρίμα που κανείς δεν την αποκαλεί ΔΕΣΕΕ. Στόχος της είναι η περαιτέρω σύσφιξη των ήδη προχωρημένων οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον η συμφωνία υπογραφεί θα «παράξει» πλούτο περί τα 120 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και 90 δισ. στις ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
3
'
Διαδήλωση στο Ανόβερο ενάντια στη συμφωνία, 24 Απριλίου 2016. [CITIZENSIDE / AXEL HEISE / CITIZENSIDE]

Η ΤΤΙΡ σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στο Αννόβερο, ενώ ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για πολλά περισσότερα από μια απλή, διακρατική, εμπορική συμφωνία. Η ΤΤΙΡ αφορά άμεσα σχεδόν τη μισή παγκόσμια οικονομία –και, εμμέσως, μεγάλο ποσοστό της υπόλοιπης. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναλογεί στο 24,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αντιστοίχως των χωρών της Ε.Ε. στο 22,16% (στοιχεία του ΔΝΤ, 2015). Η ΤΤΙΡ εφόσον τελικά υπογραφεί μπορεί να επηρεάσει τη ροή του χρήματος και τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως.

Πώς αποφασίστηκε;

Η ανάγκη για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία γεννήθηκε με την πτώση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς κατά τη δεκαετία του '90 έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κυριαρχούσε οικονομικά στον ευρωπαϊκό χώρο και οι ΗΠΑ, μέσω της Γουόλ Στριτ, θα έλεγχαν τη ροή του χρήματος. Έγινε επίσης σαφές ότι η Διατλαντική Διακήρυξη που υπογράφηκε το 1990 δεν ήταν αρκετή.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ακούστηκαν πολλές ιδέες, όπως εκείνη περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, και πάρθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου το 2007.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.