Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
anoigma-ttip.jpg
Διαδήλωση στο Ανόβερο ενάντια στη συμφωνία, 24 Απριλίου 2016. [CITIZENSIDE / AXEL HEISE / CITIZENSIDE]

Τι είναι η συμφωνία ΤΤΙΡ;

Η Transatlantic Trade and Investment Partnership μεταφράζεται ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και είναι κρίμα που κανείς δεν την αποκαλεί ΔΕΣΕΕ. Στόχος της είναι η περαιτέρω σύσφιξη των ήδη προχωρημένων οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον η συμφωνία υπογραφεί θα «παράξει» πλούτο περί τα 120 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και 90 δισ. στις ΗΠΑ.
Διαδήλωση στο Ανόβερο ενάντια στη συμφωνία, 24 Απριλίου 2016. [CITIZENSIDE / AXEL HEISE / CITIZENSIDE]

Η ΤΤΙΡ σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στο Αννόβερο, ενώ ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για πολλά περισσότερα από μια απλή, διακρατική, εμπορική συμφωνία. Η ΤΤΙΡ αφορά άμεσα σχεδόν τη μισή παγκόσμια οικονομία –και, εμμέσως, μεγάλο ποσοστό της υπόλοιπης. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναλογεί στο 24,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αντιστοίχως των χωρών της Ε.Ε. στο 22,16% (στοιχεία του ΔΝΤ, 2015). Η ΤΤΙΡ εφόσον τελικά υπογραφεί μπορεί να επηρεάσει τη ροή του χρήματος και τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως.

Πώς αποφασίστηκε;

Η ανάγκη για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία γεννήθηκε με την πτώση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς κατά τη δεκαετία του '90 έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κυριαρχούσε οικονομικά στον ευρωπαϊκό χώρο και οι ΗΠΑ, μέσω της Γουόλ Στριτ, θα έλεγχαν τη ροή του χρήματος. Έγινε επίσης σαφές ότι η Διατλαντική Διακήρυξη που υπογράφηκε το 1990 δεν ήταν αρκετή.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ακούστηκαν πολλές ιδέες, όπως εκείνη περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη