Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
panama_skyline.jpg

Τι είναι η offshore εταιρία;

Περίπου το 8% του παγκόσμιου οικονομικού πλούτου των νοικοκυριών, δηλαδή 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σε offshore οικονομικά κέντρα.

Παρόλο που το ποσοστό αυτό (το 8,8% και όχι το χρηματικό ποσό στο οποίο αντιστοιχεί) ακούγεται μικρό, σε μεμονωμένες περιοχές του κόσμου μοιάζει να εκτινάσσεται. Στις χώρες του Περσικού Κόλπου, το 57% του πλούτου βρίσκεται offshore. Στη Ρωσία το 52%. Στην Αφρική το 30%, στη Λατινική Αμερική το 22% και στην Ευρώπη το 10%.

Είναι σαφές ότι οι φορολογικοί παράδεισοι διαδραματίζουν διόλου αμελητέο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ακόμη και στην εποχή των Panama Papers και των LuxLeaks, υπάρχει μόλις μία οικονομική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία που ασχολείται αποκλειστικά με το φαινόμενο αυτό. Πράγμα παράδοξο, αν αναλογιστεί κανείς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Τι είναι offshore;

Σύμφωνα με τη Wikipedia, offshore ονομάζεται μια επιχείρηση (ή κάποιου άλλου είδους νομική οντότητα) που δραστηριοποιείται ή έχει ως έδρα ένα offshore οικονομικό κέντρο ή αλλιώς “φορολογικό παράδεισο”.

Φορολογικούς παραδείσους αποτελούν οι χώρες που πληρούν δύο προϋποθέσεις: α) διαθέτουν ευνοϊκά προς τις επιχειρήσεις συστήματα φορολόγησης των κερδών και β) προσφέρουν εχεμύθεια. Το τραπεζικό απόρρητο είναι απίθανο να “πέσει”, ενώ τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύουν οι χώρες αυτές είναι τόσο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη