Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-kao.jpg
[World Fair Trade Organization]

Τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία;

Γνωστή ως ΚΑΟ, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη δημόσια ατζέντα από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Τι ακριβώς είναι;
[World Fair Trade Organization]

Με τον όρο Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Social and Solidarity Economy) εννοούμε τις δραστηριότητες ανθρώπων και εταιριών που θέλουν να καλύψουν συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες μέσα από μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι δράσεις ΚΑΟ έχουν τυπικό χαρακτήρα αλλά και άτυπο.

Αυτές με τυπικό χαρακτήρα πραγματοποιούνται είτε από φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όπως είναι οι ΜΚΟ και οι θρησκευτικοί οργανισμοί, είτε από φορείς της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων ΚΑΟ με άτυπο χαρακτήρα είναι οι κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις για την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (όπως είναι οι άνεργοι και οι μετανάστες), τα δίκτυα ανταλλαγής κοινωνικών, ιατρικών, και εκπαιδευτικών υπηρεσιών (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία) και προϊόντων (π.χ. καταναλωτικοί συνεταιρισμοί χωρίς μεσάζοντες και αγροτικές κολλεκτίβες), τα εναλλακτικά νομίσματα, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.

Γιατί πρέπει να την ξέρω;

Για τους οικονομολόγους η ΚΑΟ αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επίδρασή της σε μακρο-οικονομικά μεγέθη και κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Πλέον έχουν αναδυθεί mega-δίκτυα τα οποία επιδιώκουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη