Τι (δεν) έκανε η Λίνα Μενδώνη στην υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Ο φάκελος στην κατοχή του inside story για τις διώξεις στελεχών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, δείχνει την αποτυχία της υπουργού να πράξει τα δέοντα στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
19
'
[EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ]

Το 2017, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντόπισε «παράτυπες δαπάνες» στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ενδέχεται να ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 45,5 εκ. ευρώ. Αυτό σήμανε την αρχή μιας σειράς από έρευνες σχετικές με το Ταμείο, που έκτοτε έχουν απασχολήσει πλήθος ελεγκτικών θεσμών αλλά και τις δικαστικές αρχές. Τρεις υποθέσεις με κοινούς εν πολλοίς πρωταγωνιστές έχουν φτάσει ως τώρα στη Δικαιοσύνη, ενώ οι πρώτες κατηγορίες κατά των πρώην διαχειριστών του Ταμείου απαγγέλθηκαν το φθινόπωρο του 2019. Ως εκ τούτου, η διαχείριση της υπόθεσης του Ταμείου από τη στιγμή που κατέστη ποινικό ζήτημα έχει συμπέσει με τη θητεία της Λίνας Μενδώνη ως υπουργού Πολιτισμού.

Έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του inside story εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον χειρισμό της πρώτης υπόθεσης για την οποίαν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την υπουργό Πολιτισμού. Από την ώρα της απαγγελίας των πρώτων κατηγοριών για κακουργήματα μέχρι σήμερα, η κ. Μενδώνη δεν έχει ασκήσει την οφειλόμενη πειθαρχική δίωξη για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, όπως ρητά προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, κινούμενη σε μία γκρίζα ζώνη ερμηνείας του με προβληματικές αποχρώσεις.

Ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τη συμμόρφωση με το πειθαρχικό της καθήκον εγείρονται από μία σειρά πράξεων ή παραλείψεων της υπουργού, άμεσα ή έμμεσα σχετικών με την υπόθεση του Ταμείου. Η κ. Μενδώνη δεν έχει θέσει τους κατηγορούμενους υπαλλήλους σε αργία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους έχει διορίσει σε κομβικές θέσεις του υπουργείου, στις οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, έχει προβεί σε μία σειρά υπηρεσιακών ενεργειών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους υπό ανάκριση υπαλλήλους, που δημιουργούν ερωτήματα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.