Είναι ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον αναπόφευκτος;

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου, οι Συντηρητικοί προηγούνται με διψήφιο ποσοστό διαφοράς, αλλά οι Εργατικοί δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
O Τζόνσον λίγο πριν καταθέσει το Σκοτσέζικο Μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, 26 Νοεμβρίου 2019. [DAN KITWOOD / POOL / AFP]

Παραδοσιακά, οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται τον Μάιο, όταν ο καιρός είναι καλός, και ο κόσμος βγαίνει πιο εύκολα από το σπίτι για να ψηφίσει. Η τελευταία φορά που η Βρετανία πήγε σε εκλογές μήνα Δεκέμβριο ήταν το 1923. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, το βασικό ερώτημα προς τους ψηφοφόρους αφορούσε τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονες της. Ένα άλλου είδους Brexit, σύλληψη επίσης των Συντηρητικών, ήταν προ των πυλών.

Η κυβέρνηση του Στάνλεϊ Μπάλτουιν ήθελε να αποσύρει τη Βρετανία από το σύστημα ελεύθερου εμπορίου με τις γειτονικές της χώρες. Οι θιασώτες της ιδέας θεωρούσαν ότι η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα θα ενίσχυε τις βρετανικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ μέρος των εσόδων θα πήγαινε σε εθνικές επενδύσεις. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο επίσης Συντηρητικός πρωθυπουργός Άρθουρ Μπάλφουρ, είχε σκεφτεί την παραπομπή του ζητήματος σε δημοψήφισμα. Όμως, η υιοθέτηση του οικονομικού προστατευτισμού δεν έπεισε το εκλογικό σώμα. Οι Συντηρητικοί του Μπάλτουιν δεν κατάφεραν την αυτοδυναμία τον Δεκέμβριο του ’23, και έτσι οι Εργατικοί εξέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας τον δικό τους πρωθυπουργό. Ο Ράμσεϊ Μακντόναλντ σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Φιλελεύθερων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.