Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
spy.jpg

Υπόθεση Σκριπάλ: Το παιχνίδι των κατασκόπων

Η φονική επίθεση εναντίον του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της 33χρονης κόρης του στο Λονδίνο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας για τις δολοφονίες Ρώσων αντιφρονούντων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Tην Κυριακή 4 Μαρτίου, σε ένα πάρκο στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, περαστικοί πρόσεξαν ότι σε ένα παγκάκι ένας ηλικιωμένος άνδρας και μια νεαρή γυναίκα δεν έδειχναν καλά. Εκείνη ήταν γερμένη πάνω του αναίσθητη, ενώ εκείνος έκανε αλλοπρόσαλλες κινήσεις με τα χέρια, κοιτούσε τον ουρανό και κάτι ψέλλιζε.

Όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον 66χρονο Ρώσο πρώην κατάσκοπο της ΜI6 Σεργκέι Σκριπάλ και την 33χρονη κόρη του, οι οποίοι μολύνθηκαν από ρωσικό νευροπαραλυτικό παράγοντα, η Μαρίνα Λιτβινένκο δήλωσε ότι απ’ ό,τι φαίνεται, «κάποιοι δεν έμαθαν το μάθημά τους». Ο άνδρας της, ο πρώην πράκτορας της KGB Αντρέι Λιτβινένκο, δηλητηριάστηκε το 2006 με ραδιενεργό πολώνιο-210 καθώς έπινε τσάι με Ρώσους “φίλους” στην Γκρόσβενορ Σκουέρ. Και δεν ήταν ο μόνος Ρώσος στη βρετανική πρωτεύουσα που έχασε υπό ύποπτες συνθήκες τη ζωή του.

The Americans

Η ιστορία που εκτυλίσσεται στη Βρετανία και έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις της Ρωσίας με τη διεθνή κοινότητα ξεκίνησε μία ηλιόλουστη μέρα πριν οκτώ χρόνια. Στις 9 Ιουλίου 2010, σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδρομίου της Βιέννης στάθμευσαν ένα Boeing 767-200 της Vision Airlines προερχόμενο από τη Νέα Υόρκη και ένα ρωσικό κυβερνητικό Yakovlev

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη