Θαλπωρή για λίγους πρόσφυγες

Περίπου 3.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από τα camps και φιλοξενούνται σε ελληνικές οικογένειες ή ξενοδοχεία, αναμένοντας τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μια από αυτούς είναι η Ριμ, που θα περάσει τις γιορτές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μαζί με την οικογένειά της. Για τους υπόλοιπους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, οι συνθήκες είναι λιγότερο από ιδανικές.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Έρχονται Χριστούγεννα και η Ριμ με την οικογένειά της είναι από τους ελάχιστους πρόσφυγες που μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί και απολαμβάνουν μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η Ριμ εγκατάλειψε τη Συρία για να ξεφύγει από τον πόλεμο. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να φτάσει στη Τουρκία, όπου εκείνη και η οικογένεια της υπήρξαν θύματα κακοποίησης. Στη συνέχεια κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε μια λέμβο και έμεινε οκτώ ώρες στη θάλασσα με το δίχρονο κοριτσάκι της, πρoτού φτάσει στις ακτές της Κω.

Σήμερα, περιμένοντας να μετεγκατασταθεί στην Ελβετία, φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Θεοξένια στο κέντρο της Αθήνας, χάρη στο πρόγραμμα Home for Hope που υλοποιεί η οργάνωση Solidarity Νow με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟHE για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Το πρόγραμμα αφορά την υποστήριξη και προσφορά στέγης σε αιτούντες άσυλο και άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στα πλαίσια του έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα 645 πρόσφυγες σε ελληνικές οικογένειες που αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία και άλλοι 2.227 σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία. Πέρα από στέγη και γεύματα, προσφέρεται στους πρόσφυγες μια σειρά από διευκολύνσεις, όπως νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και μαθήματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.