Ταξίδι χωρίς γυρισμό για τον Ελληνοσύρο Αμάρ Αμπάρα;

Ένας έλληνας υπήκοος 68 ετών, συριακής καταγωγής, βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο σε τουρκική φυλακή, καταδικασμένος σε 12,5 χρόνια κάθειρξης για «στρατιωτική και πολιτική κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας». Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, ενώ το ελληνικό κράτος δεν κάνει σχεδόν τίποτα για την περίπτωσή του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο Αμάρ Αμπάρα πριν τη σύλληψή του.

Ο 68χρονος έμπορος Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο σε τουρκική φυλακή. Από 73 κιλά έχει πέσει στα 51, έχασε δηλαδή πάνω από το ¼ του σωματικού του βάρους, την ίδια ώρα που πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή και παράνοια. Αν και είναι έλληνας υπήκοος, συριακής καταγωγής, το ελληνικό κράτος κάνει λίγα για την περίπτωσή του, την ώρα που τουρκικό δικαστήριο τον καταδίκασε στις 16 Μαΐου σε 12,5 χρόνια κάθειρξης για «στρατιωτική και πολιτική κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας». Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, και αναρωτιέται αν η τύχη κάποιου που κατηγορείται για κατασκοπεία «είναι να πεθάνει σαν το σκυλί σε μία ξένη φυλακή»;

Ταξίδια στην πρωτεύουσα του Χαλιφάτου

Τον Αύγουστο του 2022 ένας φίλος οδοντίατρος με συριακή καταγωγή με φώναξε στη Νέα Σμύρνη για να πιώ καφέ με δύο νεαρούς από τη Συρία, που έχουν μεγαλώσει και κοινωνικοποιηθεί στην Ελλάδα. Ο πατέρας τους, μου είπαν, είχε απαχθεί στα τέλη Μαΐου στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ γύριζε από ένα εστιατόριο. Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε μεταβεί με τον συνεταίρο του στο Γκαζιαντέπ για να συμμετάσχει σε μια έκθεση χαλιών. Οι τουρκικές αρχές κράτησαν την σύλληψη του Αμπάρα μυστική, παραπλανώντας ακόμα και τον γιό του, λέγοντας πως είχε απαχθεί και πως ήταν πιθανό να ζητηθούν λύτρα. Στα τέλη Ιουνίου του 2022 τον εμφάνισαν στα πρωτοσέλιδα του ελεγχόμενου τουρκικού τύπου, ως «έλληνα κατάσκοπο».

Στην πρώτη δίκη, που έγινε τον Οκτώβριο του 2022, ο Αμάρ Αμπάρα καταδικάσθηκε ως «κατάσκοπος για λογαριασμό της Ελλάδος». Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Γκαζίαντεπ, έγραφε ότι μέχρι το 2014 ζούσε μια φυσιολογική ζωή στην Ελλάδα, όπου είχε εγκατασταθεί από τη δεκαετία του '80 χωρίς μεγάλα προβλήματα ή διακυμάνσεις.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.