Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
lewispic.jpg
«Earliest Known Polaroid Camera» [Lewis Minor/Flickr]

Η τάση να μοιραζόμαστε τα νέα μας δεν είναι καινούρια, ούτε ναρκισσιστική

Όταν ερχόταν επισκέπτης στο βικτοριανό σπίτι, συχνά κάθονταν όλοι μαζί και ξεφύλλιζαν το ημερολόγιο κάποιου μέλους της οικογένειας. Αυτό δεν ήταν ένα διπλοκλειδωμένο τετράδιο, αλλά ένα μέσο για την ανταλλαγή εμπειριών με τους άλλους.
«Earliest Known Polaroid Camera» [Lewis Minor/Flickr]

Ο ναρκισσισμός ορίζεται ως υπερβολική αυτο-αγάπη ή αυτοκεντρισμός. Στην ελληνική μυθολογία, ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε όταν είδε την αντανάκλασή του στο νερό: κοίταξε τόσο πολύ, που τελικά πέθανε. Σήμερα, η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα δεν είναι κάποιος που κοιτάζει το καθρέφτισμά του, αλλά το κινητό του τηλέφωνο. Την ώρα που ψάχνουμε το τέλειο φίλτρο Snapchat ή παρακολουθούμε τα like μας στο Instagram, το κινητό μας τηλέφωνο μετατρέπεται σε μια δίνη κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που μας ρουφάει μέσα της και τροφοδοτεί τις ναρκισσιστικές μας τάσεις. Ή έτσι φαίνεται.

Αλλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από παλιά τα – διαθέσιμα κάθε εποχή – μέσα, για να δουν την αντανάκλαση του εαυτού τους. Πολύ πριν από τα κινητά τηλέφωνα ή ακόμα και τη φωτογραφία, κρατούσαν ημερολόγια ως έναν τρόπο για να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που κατοικούσαν. Τον 18ο και 19ο αιώνα, καθώς τα κοσμικά ημερολόγια έγιναν δημοφιλέστερα, η μεσαία τάξη της Νέας Αγγλίας, ιδιαίτερα οι λευκές γυναίκες, έγραφαν για την καθημερινότητά τους και τον κόσμο γύρω τους. Αυτά τα ημερολόγια δεν ήταν ένα μέρος στο οποίο διοχέτευαν τις ενδότατες σκέψεις και τις επιθυμίες τους, αλλά μάλλον ένα όπου κατέγραφαν την κοινωνία γύρω

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη