Τα παράδοξα στη δίκη της Siemens

Στη δίκη της Siemens, που συνεχίζεται σήμερα, αναμένονται σκληρές ποινές. Δικαιοσύνη όμως θα αποδοθεί;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Η εισαγγελέας της έδρας στη μεγάλη υπόθεση της Siemens, εκείνη της σύμβασης της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, Ελένη Σκεπαρνιά, πρότεινε την περασμένη Παρασκευή να μην αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό στις ποινές που θα επιβάλει το δικαστήριο σε 20 από τους 22 κατηγορουμένους – τόσοι μπορούσαν να καταδικασθούν με βάση τον νέο ποινικό κώδικα, πλην των πέντε που απηλλάγησαν και των δέκα που εξεμέτρησαν το ζην στη διάρκεια της διαδικασίας. Το επιχείρημα αυτό δεν λαμβάνει υπόψιν τη συμβολή ενός εκάστου των κατηγορουμένων στην διαλεύκανση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας. Οι τελικές ποινές, με βάση μέχρι τα σήμερα γνωστά δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερες για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων από τα 10-12 έτη.

Οι ποινές θα αφορούν μόνο το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας έχει πάψει να υφίσταται εξαιτίας της αλλαγής του νέου ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου κώδικα, ο ΟΤΕ δεν είναι δημόσια εταιρεία αλλά ιδιωτική. Για πρώτη φορά ο Έλληνας νομοθέτης τυποποίησε ως ποινικά αδικήματα τις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα με τον Ν. 3560/2007. Οι πληρωμές σε υπαλλήλους του ΟΤΕ είχαν γίνει όλες πριν το 2005, συνεπώς οι πράξεις αυτές δεν αξιολογούνται ποινικά.

Η διαδικασία επιβολής ποινών και μάλιστα τέτοιου ύψους για οικονομικά εγκλήματα 14 χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας, αν αυτές επιβληθούν χωρίς δυνατότητα αναστολής, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το νόημα της απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα κατηγορουμένων, όχι από τους πιο προβεβλημένους στην υπόθεση αυτή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.