Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
68fc5a66e53_mv2.gif

Τα GIF κατακτούν τον κόσμο

Κουνιούνται για να αντικαταστήσουν τις λέξεις, γίνονται τέχνη και τρόπος επικοινωνίας. Τι όμως είναι τα GIF;

Το GIF μετράει ήδη 29 χρόνια ζωής, αφού δημιουργήθηκε το 1987 από τον Steve Wilhite, έναν μηχανικό που εργαζόταν για την CompuServe. Ο Wilhite ίσως δεν θα φανταζόταν ότι κάποτε (το 2013) θα κέρδιζε ένα βραβείο συνολικής προσφοράς στα Webby Awards, τα πιο σημαντικά βραβεία για το Διαδίκτυο. Έναν χρόνο πριν, το 2012, το Oxford University Press είχε ανακηρύξει το GIF λέξη της χρονιάς.

Ένα λεπτό! Καταρχήν πώς προφέρεται;

Ο διάλογος είναι ατελείωτος σχετικά με το αν προφέρεται «γκιφ» ή «τζιφ». Ο ίδιος ο Wilhite το λέει «τζιφ». Τελεία και παύλα.

Μια μικρή μεγάλη ιδέα

Το GIF προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Graphics Interchange Format. H επίσημη ετυμολογία στα Oxford Dictionaries το αναφέρει ως ένα φορμάτ για αρχεία εικόνας χωρίς απώλειες που υποστηρίζει στατικές εικόνες, αλλά και animations. To GIF έχει περιορισμούς στην χρωματική του παλέτα, κάτι που το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για αναπαραγωγή φωτογραφιών, αλλά ιδανικό για πιο απλές εικόνες με γραφικά ή λογότυπα με λιγότερα χρώματα. Γιατί μπορεί το συγκριμένο φορμάτ να μην είναι πλούσιο σε χρώματα, αλλά αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει είναι ότι έχει την δυνατότητα να συμπιέζει την εικόνα αρκετά, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα αρχείο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη