Τα ερείπια της Αθήνας και το αργό ξεθώριασμα της μνήμης

Πέντε σπίτια γνωστών Ελλήνων που κάποτε κοσμούσαν με την αρχιτεκτονική τους την πρωτεύουσα, σήμερα ρημάζουν, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια που κατά καιρούς ανακοινώνονται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Το σπίτι της Σεβαστής Καλλισπέρη στο Κουκάκι.

«Δεν υπάρχουν λεφτά. Στην Ελλάδα, όποιος έχει διατηρητέο υπογράφει τη θανατική του καταδίκη ή πιο απλά την οικονομική του αφαίμαξη». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν πολλοί μηχανικοί την κατάσταση που βιώνει ένας ιδιοκτήτης νεοκλασικού κτιρίου. Πράγματι υπάρχουν πολλές δυσκολίες –κυρίως οικονομικές– ενώ όπως γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες δεν αρκούν οι φορολογικές ή άλλες τυχόν απαλλαγές. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το inside story έχει περιγράψει αναλυτικά τι συμβαίνει με τα νεοκλασικά.

Τι γίνεται όμως όταν ιδιοκτήτης του διατηρητέου είναι το Δημόσιο; Ακόμα καλύτερα, τι γίνεται όταν το κτίριο είναι και μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όταν αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της πόλης γιατί εκεί έζησαν μεγάλοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους τις σελίδες της Ιστορίας; Όπως αναφέρει ο Στέλιος Β. Σκοπελίτης στο βιβλίο του Νεοκλασικά της Αθήνας και του Πειραιά, το «γιατί δεν διατηρήθηκε η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, ας ερευνηθεί αλλού, πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν και είναι φτωχή χώρα. Τα κτίρια αυτά, οι οικίες αυτές, τα σπίτια αυτά, κόστιζαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα άθλια κουτιά που μας στοίβαξαν και μας κύκλωσαν».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.