Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
ceereipiaimg_20210122_165303.jpg
Το σπίτι της Σεβαστής Καλλισπέρη στο Κουκάκι.

Τα ερείπια της Αθήνας και το αργό ξεθώριασμα της μνήμης

Πέντε σπίτια γνωστών Ελλήνων που κάποτε κοσμούσαν με την αρχιτεκτονική τους την πρωτεύουσα, σήμερα ρημάζουν, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια που κατά καιρούς ανακοινώνονται.
Το σπίτι της Σεβαστής Καλλισπέρη στο Κουκάκι.

«Δεν υπάρχουν λεφτά. Στην Ελλάδα, όποιος έχει διατηρητέο υπογράφει τη θανατική του καταδίκη ή πιο απλά την οικονομική του αφαίμαξη». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν πολλοί μηχανικοί την κατάσταση που βιώνει ένας ιδιοκτήτης νεοκλασικού κτιρίου. Πράγματι υπάρχουν πολλές δυσκολίες –κυρίως οικονομικές– ενώ όπως γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες δεν αρκούν οι φορολογικές ή άλλες τυχόν απαλλαγές. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ, το inside story έχει περιγράψει αναλυτικά τι συμβαίνει με τα νεοκλασικά.

Τι γίνεται όμως όταν ιδιοκτήτης του διατηρητέου είναι το Δημόσιο; Ακόμα καλύτερα, τι γίνεται όταν το κτίριο είναι και μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όταν αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της πόλης γιατί εκεί έζησαν μεγάλοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους τις σελίδες της Ιστορίας; Όπως αναφέρει ο Στέλιος Β. Σκοπελίτης στο βιβλίο του Νεοκλασικά της Αθήνας και του Πειραιά, το «γιατί δεν διατηρήθηκε η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, ας ερευνηθεί αλλού, πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν και είναι φτωχή χώρα. Τα κτίρια αυτά, οι οικίες αυτές, τα σπίτια αυτά, κόστιζαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα άθλια κουτιά που μας στοίβαξαν και μας κύκλωσαν».

Image
kalliesper3img_20210122_165046.jpg
Οικία Καλλισπέρη στο Κουκάκι (Ακρόπολη).

Πολύ συχνά, ειδικά μέσα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη