Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
[Tony Woodhead/Unsplash]
[Tony Woodhead/Unsplash]

Τα βάρη που ταιριάζουν στη μέση ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά για τη φυσική μας κατάσταση και την ποιότητα ζωής η γυμναστική με βαράκια, λάστιχα ή με το βάρος του σώματος.
[Tony Woodhead/Unsplash]

Τις βιντεοκασέτες με το πρόγραμμα αεροβικής της Τζέιν Φόντα δεν τις βρίσκει κανείς πια ούτε στα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι. Όσοι θυμούνται την εποχή που η εικόνα της Αμερικανίδας ηθοποιού με το κορμάκι, το κολάν και τις γκέτες είχε μια θέση σχεδόν σε κάθε σπίτι, βρίσκονται σήμερα στη μέση ηλικία. Όσοι είναι κάτω από 50, μπορεί και να μην έχουν ιδέα σε τι αναφέρομαι. Ακόμη κι αυτοί, όμως, ζουν –ή μάλλον γυμνάζονται– στον απόηχο της επιρροής που είχε η υπερδεκαετής μόδα της αεροβικής. Όποιος θέλει να επιλέξει ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση, έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει κάποιου τύπου αεροβική δραστηριότητα, με τη βεβαιότητα ότι είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής από την άσκηση ενδυνάμωσης.

Είναι αλήθεια ότι η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στην αερόβια άσκηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Από το 2010, όμως, συστήνουν και ασκήσεις ενδυνάμωσης άλλες δυο φορές την εβδομάδα. Γιατί είναι τόσο πρόσφατη αυτή η οδηγία;

Image
φυσιολογία

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με τον αριθμό από έρευνες και τα δεδομένα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη