Τα 30 άρθρα του inside story που διαβάστηκαν περισσότερο το 2020

Αυτά είναι τα άρθρα που διαβάσατε περισσότερο το 2020. Αν χάσατε κάποιο, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να επανορθώσετε. Και μην ξεχνάτε, αυτά τα άρθρα υπάρχουν χάρη στους συνδρομητές μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'

Φέτος ήταν μια περίεργη χρονιά, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ύλης μας αφιερώθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της: όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, τις ιδέες. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στα 30 πιο διαβασμένα άρθρα του 2020, τα 18 από αυτά, δηλαδή η πλειοψηφία, δεν είχε καμία σχέση με την πανδημία. Μας θυμίζει πως η ζωή συνεχίζεται και πως εσείς, οι αναγνώστες μας, έχετε ανάγκη αυτά που είχατε πάντα: αποκαλύψεις, επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, αφιερώματα σε βάθος, εικόνες από τη γειτονιά μας, νέα γνώση για την ιστορία μας.

1. Το χρονικό μιας πανδημίας

Καθόλου τυχαία δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας το άρθρο της Κατερίνας Οικονομάκου, αφού ξετυλίγει με ανατριχιαστική ακρίβεια το χρονικό της ασθένειας που τόσο μας ταλαιπώρησε φέτος: από την ημέρα που εμφανίστηκε ο πρώτος ασθενής με περίεργα συμπτώματα σε νοσοκομείο της Γουχάν, μέχρι την κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ, που ήρθε όταν πια ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 110 χώρες και είχε μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους. Τα λάθη, οι συγκαλύψεις, η ανευθυνότητα αλλά και το φιλότιμο ορισμένων γιατρών, που σε συνδυασμό με την επιμονή κάποιων δημοσιογράφων σήμαναν τελικά τον συναγερμό.

2. Η αμφιλεγόμενη Palantir Technologies και το κρυφό σύμφωνο με την ελληνική κυβέρνηση

Μία σύμβαση με μηδενικό αντίτιμο, που δεν δημοσιεύτηκε ως όφειλε στη Διαύγεια, ούτε ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη, για την προσφορά λογισμικού στην ελληνική κυβέρνηση από την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κινεί υποψίες και προβληματίζει. Η Ελίζα Τριανταφύλλου αναλαμβάνει τη συνέχεια, σηκώνοντας κάθε πέτρα και επιμένοντας με ερωτήσεις προς τις αρχές, με συλλογή και οργάνωση των διεθνών ρεπορτάζ για να ενώσει τις τελείες, και αδυσώπητη έρευνα σε κάθε τι που δεν έβγαζε νόημα. Το inside story έγινε τελικά ένα από τα πρώτα μέσα που ανέδειξαν το θέμα, και σίγουρα το πρώτο με πλήρες ρεπορτάζ από όλες τις πλευρές.

3. Γιατί τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας δεν είναι τόσο δεδομένα

Το συζητούσαμε για μήνες, από την αρχή σχεδόν της πανδημίας. Γιατί δίνονται με το σταγονόμετρο τα νούμερα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από τους αρμόδιους φορείς, σε μορφή μάλιστα που δυσκολεύει την επεξεργασία και ανάλυσή τους; Ενώ την ίδια στιγμή, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρέχονται συστηματικά δεδομένα πρωτοφανούς ποσότητας και ποιότητας; Αυτό βέβαια είναι ένα παλιό πρόβλημα, που το έχουμε συναντήσει αναρίθμητες φορές στο ρεπορτάζ. Οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς είτε δεν απαντούν στα αιτήματα, είτε απαντούν με ελλιπέστατα στοιχεία, σαν να κάνουν χάρη στους δημοσιογράφους, καμιά φορά πετούν και κάποιες αξιομνημόνευτες ατάκες, όπως: «είστε περίεργοι και η περιέργεια δεν ικανοποιείται πάντα». Ο Γιάννης Γορανίτης έγραψε το άρθρο όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, γιατί πιστεύει, όπως πιστεύουμε όλοι στο inside story, ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία και εν γένει η κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

4. Στο όνομα του Ερημίτη

Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή του Ερημίτη στην Κέρκυρα ξέσπασε μια φωτιά με πολλαπλές εστίες. Μία πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού είναι ότι κάηκαν συνολικά 140 στρέμματα. Αμέσως έσπευσαν αρκετοί να συνδέσουν τη φωτιά με την πολύκροτη επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, που είχε εγκαινιαστεί στα μέσα Ιουνίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης. Είχε όμως σχέση το ένα με το άλλο; Ο Τάσος Τέλλογλου αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε: τον ντετέκτιβ. Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο; Η εταιρεία που κάνει την επένδυση είχε ήδη λάβει όλες τις άδειες που χρειάζονταν για την κατασκευή.

5. Killer looks: Πόσο αθώος ήταν ο όμορφος Φώτης Ντούλος;

Η Μαργαρίτα Μιχελάκου έγραψε αυτό το μεγάλο κείμενο σε χρόνο ρεκόρ μετά την αυτοκτονία του όμορφου Έλληνα σκιέρ, που κατηγορείτο για τη δολοφονία της Αμερικανίδας συζύγου του, καθώς είχε περάσει μήνες διαβάζοντας κάθε λεπτομέρεια για την υπόθεση από την πρώτη μέρα που αναγνώρισε σε ξένο δημοσίευμα τον πιο όμορφο της Αθήνας τη δεκαετία του ’80. Αποφάσισε να εκθέσει αναλυτικά τα στοιχεία επειδή είχε κουραστεί να διαβάζει δηλώσεις για το πόσο αθώος ήταν ο Ντούλος και τίποτα για την νεκρή μητέρα των πέντε παιδιών του και θεώρησε ότι αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να μείνει μόνο στα γεγονότα. Διαβάστε το θέμα εδώ.

6. Ορθοδοξία, Πατρίδα, Οικογένεια: Πώς χρηματοδοτήθηκε το κίνημα κατά των εκτρώσεων

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ενεργοποιούν άμεσα τα αντανακλαστικά μας στο inside story και ένα από αυτά είναι όταν κάποιος (ή κάποιοι) θέλει να υπαγορεύσει στις γυναίκες τι θα κάνουν με το σώμα τους. Όταν εμφανίστηκε η διαβόητη –πλέον– αφίσα ενάντια στις εκτρώσεις στο μετρό της Αθήνας, η Ελίζα Τριανταφύλλου έπρεπε να μάθει ποιος ήταν από πίσω και πού βρήκε τα χρήματα για μια τόσο ακριβή καμπάνια. Καλωσήλθατε στον κόσμο των Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων Αθηνών.

 

 

7. Τουρκία: μαζική φυγή από την «χώρα που διώκει την σκέψη»

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας κάθεται σε πλακόστρωτες νησιωτικές βεράντες και τρώει ταραμοσαλάτα κι ελιές σε πιάτα φερμένα από το Paşabahçe, ενώ μιλά με Τούρκους (αυτο)εξόριστους σε ένα ελληνικό νησί απέναντι από τις τουρκικές ακτές, για τη φυγή τους από μια πατρίδα που δεν τους χωρούσε πια. Μαζί ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις από τον ξεσηκωμό του Γκεζί το 2013, το «πραξικόπημα» του 2016 και τις εκκαθαρίσεις, απολύσεις, φυλακίσεις και διώξεις που ακολούθησαν σε μία άνευ προηγουμένη επιχείρηση αποκάθαρσης του κρατικού μηχανισμού από όσους δεν δήλωναν τυφλή πίστη στον Έρντογαν. Και θυμούνται ότι κάποτε πίστεψαν κι αυτοί στη ρητορική του «σουλτάνου» περί ανοίγματος της κοινωνίας, κατάργησης της στρατιωτικής κηδεμονίας επί του δημοσίου βίου και ένταξης στην Ευρώπη.

8. Κορονοϊός: Η πανδημία των fake news

Για να καταλάβετε πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος όταν ο Γιάννης Γορανίτης έγραψε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε μία από τις πρώτες του φράσεις: «Μία περαστική, που σημειωτέον φοράει χειρουργική μάσκα [...]». Η μάσκα ήταν ακόμα κάτι αξιοπρόσεκτο, ένα μέσο προσωπικής προστασίας που χρησιμοποιούνταν σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως μέσα στο χειρουργείο. Για να είμαστε ειλικρινείς, τότε δεν ήμασταν ακόμα βέβαιοι τι έπρεπε να φοβόμαστε πιο πολύ: τον ίδιο τον –τελείως άγνωστο– ιό, που ακόμα δεν είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα, ή τα fake news γύρω από αυτόν, που δηλητηρίαζαν ήδη την καθημερινότητά μας; Σε ένα κλασικό πλέον άρθρο, αφού ήταν το πρώτο που γράφτηκε για το αντικείμενο και πιθανότατα το πληρέστερο, ο Γιάννης Γορανίτης κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους για τον ιό, κάποιοι από τους οποίους δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται πιστευτοί ακόμα και σήμερα.

9. Σάλλας - Λογοθέτης: Οι συναλλαγές που στοιχειώνουν την Τράπεζα Πειραιώς

Μία από τις μεγαλύτερες αρετές που μπορεί να έχει ένας δημοσιογράφος είναι η επιμονή. Ο Θανάσης Κουκάκης όχι απλά τη διαθέτει, αλλά μοιάζει να έπεσε στη χύτρα με τον μαγικό ζωμό όταν ήταν μικρός. Η συστηματική του έρευνα έφερε στο φως ευρήματα των διωκτικών και εποπτικών Αρχών, για τον τρόπο με τον οποίον ο ιδρυτής της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην επικεφαλής της, Μιχάλης Σάλλας, φέρεται να δρομολόγησε την μεταβίβαση προσωπικών του δανείων από την τράπεζα σε εταιρεία συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη. Αυτή τη συναλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ακολούθησε μια σειρά από άλλες, μη σύννομες συναλλαγές, που κρίθηκε από τις Αρχές ότι ζημίωσαν την Τράπεζα, η οποία θυμίζουμε ότι εδώ και έναν μήνα ανήκει κατά 61,34% στο ελληνικό δημόσιο.

Μαζί με το πρώτο χρονικά από τα άρθρα του Θανάση Κουκάκη για την Τράπεζα Πειραιώς, τα διαβάσατε φανατικά. Εκείνο αφορούσε την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα κατά πρώην ανώτατων στελεχών της, αλλά και κατά επιχειρήσεων και των διαχειριστών τους, αξιώνοντας να αποζημιωθεί για εικονικά τιμολόγια αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ, που εκδόθηκαν μεταξύ 2009-2013 και αφορούσαν σε ανύπαρκτες ή «φουσκωμένες» συναλλαγές προμηθευτών με την Τράπεζα.

10. Τα πραγματικά νούμερα για τα λεωφορεία της Αθήνας

Είναι γεγονός ότι η Ελευθερία Τσαλίκη υπέφερε από «μετατραυματικό άγχος» αρκετό καιρό μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για τα λεωφορεία. Και ποιος μπορεί να την κατηγορήσει; Μπορεί να φαίνεται εύκολη δουλειά, όταν διαβάζετε τους πίνακες με τα νούμερα για την κυκλοφορία των λεωφορείων εν μέσω πανδημίας. Όλοι όμως όσοι έχουν τολμήσει να κάνουν ρεπορτάζ για τον ΟΑΣΑ, και όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την έρευνα της Ελευθερίας, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ήταν από τις πιο απαιτητικές, στρεσογόνες διαδικασίες, με πισωγυρίσματα, αδιέξοδα, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Με τη βοήθεια όμως του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος συνέλεξε και ανέλυσε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ (OASA Telematics), κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: έριξαν φως στην κατάσταση των αθηναϊκών λεωφορείων.

11. Τι συμβαίνει πραγματικά στον Έβρο;

Πάμε πάλι πίσω σε εκείνη την αθώα εποχή, όταν ακόμα δεν ήμασταν σίγουροι αν έπρεπε να ανησυχούμε πιο πολύ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ή για το μέτωπο της πανδημίας, που μόλις είχε κηρυχτεί από τον ΠΟΥ. Και μπορεί το δεύτερο να άλλαξε τη ζωή μας πιο δραστικά από οτιδήποτε, αλλά και οι πράξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είχαν και συνεχίζουν να έχουν τη σημασία τους. Ο Τάσος Τέλλογλου πέρασε τότε τέσσερις μέρες στην Τουρκία, προσπαθώντας να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε σχετικά με την ξαφνική αλλά ωστόσο προαναγγελθείσα απόφαση του προέδρου Έρντογαν να ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη και τις συνέπειές της.

12. Ο εκπαιδευτικός που ξεκίνησε να βάλει ένα πετραδάκι και έχτισε μια πολυκατοικία

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν ένα θέμα που «ταλαιπώρησε» πολύ την Κατερίνα Λομβαρδέα, μητέρα δύο αγοριών ηλικίας Δημοτικού, ειδικά κατά την πρώτη καραντίνα, όταν ακόμα δεν είχε επιβληθεί δια νόμου η σύγχρονη τηλεκπαίδευση (το ζωντανό μάθημα μέσω ίντερνετ) και οι ρυθμίσεις σχετικά με την ασύγχρονη άφηναν κάποια παραθυράκια... που έμοιαζαν πιο πολύ με πόρτες, επιτρέποντας σε αρκετούς εκπαιδευτικούς να κρύβονται πίσω από τα ελάχιστα απαιτούμενα. Ο Μανώλης Κουσλόγλου έλυσε πολλές από τις απορίες της Κατερίνας, και την έκανε να πιστέψει ξανά στους δασκάλους, αφού ο ίδιος και τα περισσότερα μέλη της ομάδας που έστησε διαδικτυακά για την αλληλοϋποστήριξη των εκπαιδευτικών, εργάστηκαν κυριολεκτικά μέρα-νύχτα για να μάθουν να λειτουργούν τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, να κλείσουν τις τρύπες που άφησε η ελλιπής υποστήριξη από το υπουργείο Παιδείας και να είναι εκεί για τους μαθητές τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

13. Ένας παιδεραστής σε κοινή θέα

Ο εκλεκτός των γαλλικών γραμμάτων, συγγραφέας Γκαμπριέλ Ματζνέφ, τον οποίο θαύμαζε ο ίδιος ο Μιτεράν, δεν έκρυψε ποτέ τις σεξουαλικές του επαφές με έφηβους ή και μικρότερα παιδιά. Ο γαλλικός λογοτεχνικός κόσμος όμως δεν έδειχνε να ενοχλείται – μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, που βρέθηκε στα 83 του στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, που ενδεχομένως να έχει και ποινικό σκέλος, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ολόκληρη κουλτούρα ανοχής που πλέον θεωρείται ασυγχώρητη. Το κείμενο της Αλίνας Χατζιδάκι κόβει την ανάσα.

14. Αποκρυπτογραφώντας το χάος του Λιβάνου

Η ανάγνωση του μέρους Α' διαρκεί 19 λεπτά και του μέρους Β' 27 λεπτά. Κι όμως, αναδείξατε τα άρθρα του Αλέξανδρου Μασσαβέτα για την ιστορία του Λιβάνου, που γράφτηκαν με αφορμή την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού της 4ης Αυγούστου, ανάμεσα στα πιο διαβασμένα. Εμείς πάντως δεν εκπλαγήκαμε. Ποιος έχει, αν όχι ο Αλέξανδρος, το χάρισμα της βύθισης σε άλλους κόσμους, στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων ψυχών, στην πολύπτυχη ιστορία ταλαιπωρημένων περιοχών και στη νοοτροπία ολόκληρων λαών; Εξάλλου, πολλά από τα προβλήματα της χώρας είναι επώδυνα οικεία στους Έλληνες: πολιτικές δυναστείες και οικογενειοκρατία, διεφθαρμένες ελίτ, θεσμοί που δεν λειτουργούν, πελατειακές σχέσεις. Η περιγραφή της πορείας από μια κοινωνία πολεμάρχων του βουνού μέχρι τη σημερινή παρακμή της, είναι καθηλωτική.

15. Κορονοϊός: Η Καραντίνα Σώζει Ζωές

Να κι ένα κείμενο με ιστορική πλέον αξία. Κάποια στιγμή ο Γιάννης Γορανίτης αναρωτιέται, αναλογιζόμενος το ολικό lockdown της Ιταλίας: «Είναι πράγματι ακραία η επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης ή πολύ σύντομα θα είναι μια αυτονόητη αλλά όχι αρκετή επιλογή για όλους; Μια εικόνα από το (κοντινό) μέλλον μας;». Το ερώτημα απαντήθηκε πολύ σύντομα, με το δικό μας ολικό lockdown. Ο Γιάννης έχει διηγηθεί αρκετές φορές την ιστορία του πώς γράφτηκε αυτό το άρθρο: λίγες μέρες νωρίτερα είχε βγει σε άδεια, που επρόκειτο να διαρκέσει έναν μήνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του. Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν ταχύτατα και πολύ σύντομα μας πήρε τηλέφωνο για να μας πει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε άδεια, αλλά επιθυμεί να δώσει όλες τις δυνάμεις του στο ρεπορτάζ του κορονοϊού. Ήταν μια επιλογή που φανέρωνε το ήθος του Γιάννη· λίγες μέρες αργότερα καταλάβαμε ότι, εκτός από ηθική, ήταν και αναπόφευκτη.

16. Πόσο φιλάνθρωποι είναι οι γιατροί της Κούβας;

Οι συχνές αποστολές Κουβανών γιατρών στο εξωτερικό συνηθίζεται να περιγράφονται από τα μέσα ως «ανθρωπιστική βοήθεια». Αυτό βασίζεται σε μία παρανόηση, ίσως λόγω άγνοιας: στην πραγματικότητα, όχι μόνο οι ιατρικές αποστολές της Κούβας χρεώνονται αδρότατα από το κουβανικό καθεστώς, αλλά αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του κουβανικού κράτους, έχοντας πλέον ξεπεράσει σε τζίρο ακόμα και τον τουρισμό. Ο Βασίλης Σταματίου, που γνωρίζει τη Λατινική Αμερική όσο ελάχιστοι Έλληνες, γκρέμισε έναν μύθο: αυτόν του «κουβανικού ανθρωπισμού».

17. Το πογκρόμ του Κάμπελ της 29ης Ιουνίου 1931

Μερικά από τα καλύτερα άρθρα του inside story για την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας έχουν γραφτεί από τη Σοφία Χριστοφορίδου, που ζει κι εργάζεται στην «πόλη των φαντασμάτων» Θεσσαλονίκη, η οποία πριν το Ολοκαύτωμα φιλοξενούσε μια ακμάζουσα κοινότητα 53.000 Εβραίων, την πιο πολυάριθμη στην Ελλάδα. Το αντισημιτικό πογκρόμ του Κάμπελ του 1931, που έγραψε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της πόλης, πυροδοτήθηκε από την αντισημιτική αρθρογραφία της «Μακεδονίας», που φούντωσε με fake news τη φωτιά των διαφόρων εθνικιστικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρούσαν από χρόνια στην πόλη. Η κορύφωση ήρθε την 29η Ιουνίου, όταν ο συνοικισμός του Κάμπελ περικυκλώθηκε από 2.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν ένοπλοι και κουβαλούσαν δοχεία με βενζίνη, τραμπούκισαν τον κόσμο και έβαλαν φωτιά. Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ.

18. Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα τεστ του κορονοϊού

Ήταν 15 Απριλίου του 2020 και οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε κάνει ακόμα ούτε ένα τεστ για τον κορονοϊό. Ήταν ακριβά, σπάνια και λύση έκτακτης ανάγκης, εκτός βέβαια αν σου τα έκανε το δημόσιο, στα πλαίσια ιχνηλάτησης επαφών κρούσματος. Ξέραμε πολύ λίγα γι' αυτά και ο Γιάννης Γορανίτης ανέλαβε να μας διαφωτίσει με ένα άρθρο που, όπως τα περισσότερα σε σχέση με τον κορονοϊό, έσπαγαν τότε τα κοντέρ σε αναγνώσεις γιατί ανταποκρίνονταν με τρόπο τεκμηριωμένο, μεθοδικό και αναλυτικό σε μια πολύ πιεστική ανάγκη του κόσμου να λάβει εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση για ένα θέμα που μονοωλούσε το ενδιαφέρον (και τους φόβους) του. Σήμερα διαβάζεται περισσότερο για την ιστορική του αξία, τουλάχιστον από όσους έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά του Γιάννη και είναι «καλοί μαθητές», οπότε ήδη γνωρίζουν αρκετά περισσότερα από όσα ξέραμε τότε.

19. Πόσο σοβαρή είναι η κυβερνοεπίθεση στην Cosmote και για ποιους;

Όποιος είναι ο ίδιος συνδρομητής της Cosmote και χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του μεταξύ 1-5 Σεπτεμβρίου ή όποιος συνομίλησε με συνδρομητή της Cosmote εκείνες τις ημέρες, έπεσε θύμα της κυβερνο-επίθεσης που δέχτηκε η εταιρεία και τα στοιχεία του βρίσκονται στα χέρια άγνωστων χάκερς. Η εταιρεία υποβάθμισε το περιστατικό, η είδηση «έπαιξε χαμηλά» στα περισσότερα ενημερωτικά site και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξε καμία αναφορά στον κυριακάτικο Τύπο. Ένας λόγος παραπάνω να μας εξάψει την περιέργεια. Όπως έμαθε η Ελίζα Τριανταφύλλου, το αρχείο που απέσπασαν οι χάκερς έχει πολλαπλές χρήσεις και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε αρκετούς δράστες – είτε πρόκειται για μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών, είτε για κυβερνοεγκληματίες που έχουν στόχο να εκβιάσουν την εταιρεία, για βιομηχανικούς κατασκόπους ή όσους θέλουν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα χρηστών, όπως κωδικούς πρόσβασης.

20. Plandemic: Η ακροδεξιά συναντά τους αντιεμβολιαστές

Ε, με το εμβόλιο στον ορίζοντα, κάποια στιγμή θα ασχολιόμασταν και με αυτούς. Το έκανε η Κατερίνα Οικονομάκου, που έχει ερευνήσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Συγκεκριμένα το Plandemic, που έγινε viral, είναι ένα βίντεο 25 λεπτών, όπου ο σκηνοθέτης Μίκι Γουίλις παίρνει συνέντευξη από μία Δρ Τζούντι Μάικοβιτς, η οποία ισχυρίζεται ότι πίσω από την πανδημία υπάρχει ένα αδίστακτο λόμπι, που θα κερδίσει δισεκατομμύρια, μολύνοντας πολλά εκατομμύρια ανθρώπους με έναν κατασκευασμένο ιό και δολοφονώντας τους με μολυσμένα εμβόλια. Όμως δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας που διαδίδουν απλώς κάποιοι «ψεκασμένοι». Το Plandemic είναι ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ. Η Τζούντι Μάικοβιτς δεν βρήκε τυχαία το κοινό της. Γελάτε εσείς, τη θεωρία την έχουμε ακούσει ακόμα και σε σχολική τάξη. Ποιος γελάει τώρα;

21. Τι λένε οι Οθωμανοί για το 1821

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως οι αφηγήσεις που άφησαν οι Οθωμανοί για την ελληνική επανάσταση είναι ...κατά τι διαφορετικές από αυτές που βρίσκουμε στις δικές μας, ελληνικές πηγές. Αλλά τι ακριβώς λένε; Ο Δημήτρης Παπακυριακού, που είχε την ίδια απορία, εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά δύο ιστορικών, της καθηγήτριας Σοφίας Λαΐου και του ερευνητή Μαρίνου Σαρηγιάννη, στο βιβλίο τους «Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση: Από τον Γιουσούφ Μπέη στον Αχμέτ Τζεβντέτ Πασά», και μας τη μετέφερε σε άρθρο, προσθέτοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα ενότητα για την ιστορία στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια.

22. Γιατί δεν έχει περισσότερα εμβόλια η Ευρώπη;

Ποιος να μας έλεγε πριν από μερικούς μήνες, όταν διαβάζαμε ξανά και ξανά ότι τα εμβόλια θέλουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αναπτυχθούν, ότι θα βρισκόμασταν στο τέλος του Δεκεμβρίου με δύο εμβόλια ήδη εγκεκριμένα, και θα ασχολούμασταν με τις τιμές στις οποίες θα αγοραστούν και τον τρόπο με τον οποίον θα μοιραστούν; Κι όμως, ήταν μία από τις πολύ θετικές εκπλήξεις αυτής της χρονιάς. Και τώρα ξεκινά η κούρσα των εμβολιασμών. Όποια χώρα πετύχει πιο γρήγορα την ανοσία, θα ανοίξει πιο γρήγορα την οικονομία της. Ο Τάσος Τέλλογλου αναρωτιέται σε αυτό το άρθρο μεταξύ άλλων γιατί η Γερμανία, η οποία έδωσε 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του εμβολίου από τη γερμανική BioNTech, έμεινε τελικά να εξαρτάται (και) από το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna για να καλύψει τον πληθυσμό της, και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν «ποντάρισε» στο σωστό άλογο (το εμβόλιο της BioNTech) αλλά άφησε την πόρτα ανοικτή στο γαλλικό της Sanofi, το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί, με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 300 εκατ. δόσεις από τα 2 δισ. που έχει προπληρώσει;

23. Το κακό και το πολύ κακό σενάριο για τον τουρισμό

Ακόμα ένα άρθρο με ιστορική πλέον σημασία. Δεκαεννιά ημέρες πριν από την επίσημη επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, η Αλεξάνδρα Γκίτση έγραφε για το τι πραγματικά τρόμαζε ξενοδόχους, εκπροσώπους τουριστικών φορέων και οικονομολόγους. Τα σενάρια επαληθεύτηκαν, τουρίστες ήρθαν λίγοι στα περισσότερα μέρη, πολλές μονάδες και καταστήματα δεν άνοιξαν καθόλου για να γλιτώσουν την καταστροφή. Και η ζωή συνεχίζεται, πλέον με το βλέμμα στην ερχόμενη τουριστική σεζόν, για την οποία δεσμευόμαστε να ετοιμάσουμε κάτι εξίσου λεπτομερές και διαφωτιστικό.

24. Ερωτήματα για τις συμβάσεις απολύμανσης και απεντόμωσης των φυλακών εν μέσω κορονοϊού

Αυτή ήταν μία από τις έρευνές μας που διαβάσατε περισσότερο φέτος, και όχι άδικα. Η Ελίζα Τριανταφύλλου ανακάλυψε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέθεσε απευθείας την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας σε εταιρεία που είχε επεκτείνει το αντικείμενό της για να συμπεριλάβει την απολύμανση μόλις εννέα ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, και την προμήθεια καθαριστικών για τις φυλακές σε εταιρεία που ιδρύθηκε πέντε ημέρες προτού την αναλάβει.

25. «Δεν αρκεί να κλείσουν για πάντα τα wet markets»

Ποιος δεν θέλει να μάθει από πού ξεκίνησε τελικά η πανδημία; Η Κατερίνα Οικονομάκου, σε μια συναρπαστική έρευνα, μίλησε με τους ειδικούς για να καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργεί η εκτροφή και πώληση άγριων ζώων στην Κίνα και τι σχέση είχαν οι υπαίθριες αγορές με το άλμα που έκανε ο ιός από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο γεννημένος στην Κίνα πολιτικός επιστήμονας Πίτερ Λι, που γνωρίζει σε βάθος πώς λειτουργεί η σχετική βιομηχανία στην ανατολική Ασία, της έλυσε τις απορίες και σήμανε ένα καμπανάκι: κακώς οι κινεζικές αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον περιορισμό της εμπορίας άγριων ζώων για τροφή, καθώς εξίσου επικίνδυνη για τον άνθρωπο μπορεί να αποβεί η αξιοποίησή τους από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

26. Οι γραμματοσειρές-φετίχ των Ελλήνων συγγραφέων

Να κι ένα κομμάτι που μας θύμισε κάτι που κοντέψαμε να ξεχάσουμε φέτος: ότι ο Γιάννης Γορανίτης δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός επιστημονικός συντάκτης, αλλά και παθιασμένος αναγνώστης και συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων. Εδώ ασχολήθηκε με τις γραμματοσειρές μέσω των οποίων επιλέγουν να εκφραστούν οι Έλληνες συγγραφείς. Η βασική του διαπίστωση ήταν πως, σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους συναδέλφους τους, οι Έλληνες δεν επέλεξαν μαζικά τα Times New Roman. Για την πρωτιά κονταροχτυπήθηκαν τα Garamond και τα Calibri, με αρκετές εκπλήξεις ενδιάμεσα. Η γραμματοσειρά που διαλέγεις άλλωστε είναι ενδεικτική όχι μόνο της αισθητικής σου, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσεις με το γραπτό σου.

27. Υβόν Σούρσοκ: αντίο στην Ελληνορθόδοξη «πριγκίπισσα» της Βηρυτού

Η Υβόν, λαίδη Σούρσοκ-Κόκρεϊν, η πιο λαμπερή εκπρόσωπος του επιφανέστερου οίκου της Βηρυτού, μιας δυναστείας μεγαλεμπόρων και μαικήνων, έγινε το πιο διάσημο θύμα της έκρηξης της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος τον κόσμο της τέχνης και τους ακτιβιστές για την διάσωση των ιστορικών κτιρίων της Βηρυτού. Έξω φρενών με την ανοικοδόμηση-τερατοποίηση της Βηρυτού από τον πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, τον είχε χαρακτηρίσει άξεστο, κακόγουστο και «καθυστερημένο έφηβο». Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας την γνώριζε καλά και της αφιέρωσε ένα άρθρο-ύμνο, μέσα από το οποίο αναδύεται και η ανησυχία του, ότι ο θάνατός της είναι «τέλος εποχής» για την πόλη, της οποίας αποτέλεσε για πάνω από μισό αιώνα την πιο θαρραλέα φωνή.

28. Ηχητικό Παππά-Μιωνή: Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ξαφνικά στα τέλη του Ιουνίου, εκεί που όλοι μιλούσαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και το επιθυμητό αλλά επίφοβο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, η συζήτηση άλλαξε τελείως, και όλοι ασχολούνταν με ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που κατέγραφε έναν προ ετών διάλογο ανάμεσα στον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον ελληνικής καταγωγής ισραηλινό πολίτη, επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος ανέλαβε να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά και να μας θυμίσει τα γεγονότα του παρελθόντος, που βρίσκονταν στη ρίζα αυτής της σύγκρουσης.

29. Τι αξία έχει η φύση μπροστά στο GNTM και τον Mad Max;

Η προβολή της εκπομπής GNTM στην Ελαφόνησο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού η αίσθηση των περισσότερων ήταν ότι έβλεπαν κάτι που απαγορεύεται: μηχανές να οργώνουν την άμμο και ένα αγροτικό όχημα να κάνει «παντιλίκια», όπως τα ονόμασε η παρουσιάστρια, στην παραλία. Χελώνες caretta-caretta, σπάνια βλάστηση, αμμοθίνες, ήταν ψιλά γράμματα για τους υπεύθυνους, που χρησιμοποίησαν τα λάθος υλικά για να φτιάξουν αυτό που πίστεψαν ότι θα ήταν ένα εντυπωσιακό σόου. Το πρόβλημα όμως, όπως το περιγράφει ο Γιώργος Λιάλιος, είναι μεγαλύτερο από το GNTM και τους φορείς προστασίας της Ελαφονήσου και αφορά την κατάρρευση της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας μετά την οικονομική κρίση.

30. Γιατί κοιμούνταν άνθρωποι στην πλατεία Βικτωρίας;

Ωραίες είναι οι έρευνες και οι σε βάθος αναλύσεις, αλλά μια ιδιαίτερη γοητεία έχουν τα θέματα του ελεύθερου ρεπορτάζ, που δονούνται από τον παλμό του δρόμου και της καθημερινότητας των ανθρώπων. Η Δανάη Μαραγκουδάκη συνάντησε πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας που έμειναν στον δρόμο γιατί «πετάχτηκαν» έξω από το σύστημα πρόνοιας νωρίτερα από ό,τι έπρεπε, ή αλλιώς βρέθηκαν μετέωροι ανάμεσα σε δύο φάσεις: του αιτούντος άσυλο και του πλήρως ενταγμένου στο σύστημα προστασίας του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.