Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
cesiriza5133626.jpg
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του, 25 Αυγούστου 2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα πολιτικής Βαβέλ και ένα συνέδριο που είναι δύσκολο να γίνει

Όλοι εναντίον όλων μοιάζουν να είναι αυτήν την περίοδο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ μαίνονται οι «κόντρες του πληκτρολογίου», αναμένονται εσωκομματικές εξελίξεις, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του, 25 Αυγούστου 2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναστάτωσης, είναι ορατό «δια γυμνού οφθαλμού». Ιδίως αν ο …οφθαλμός αυτός ρίξει μια μικρή ματιά στις δεκάδες αναρτήσεις και τη διαδικτυακή αρθρογραφία στελεχών του κόμματος. Προβληματισμοί, αναζητήσεις αλλά και πολλές κόντρες –ενίοτε άγριες– για το μέλλον του πολιτικού σχηματισμού που έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η αίσθηση που αποκομίζει κανείς. Οι εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, δεν μοιάζουν απλά απαραίτητες αλλά και λυτρωτικές.

Αντιπαραθέσεις στη ζέστη του Αυγούστου

Η εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τον Αύγουστο ήταν αυτή ενός πολιτικού οικοδομήματος στα πρότυπα του «Πύργου της Βαβέλ». Μέσα από τα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως και εν δυνάμει σύμμαχοι, σαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, επιδόθηκαν στον «πόλεμο του πληκτρολογίου». Μάλιστα το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πώς ορισμένες από τις αντιπαραθέσεις δεν έμοιαζαν καθόλου με τις έως τώρα συνήθεις «αριστερές» συγκρούσεις. Τόσο στην θεματολογία τους, όσο και στο ύφος ή τη φρασεολογία.

Image
kotzias4799536.jpg
Ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 Μαΐου 2019. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Είναι χαρακτηριστική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη