Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
000_par8258249.jpg
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει αύριο 13 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να θυμίζει σε τίποτα το ιδρυτικό του κόμματος, που έγινε τον Ιούλιο του 2013. Έχουν περάσει μόνο τρία χρόνια από τότε, αλλά ο πολιτικός χρόνος ήταν πυκνός και έφερε τόσες αλλαγές, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον άλλο κόμμα. Ποσοτικά και ποιοτικά.
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Τότε ήταν στην αντιπολίτευση, σήμερα είναι ήδη σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία. Τότε ήταν αντιμνημονιακός, σήμερα είναι μνημονιακός. Τότε ήταν ριζοσπαστική αριστερά, σήμερα κυβερνά με την εθνικολαϊκιστική δεξιά και πλήθος στελεχών του βαθέος ΠΑΣΟΚ, αλλά και της καραμανλικής δεξιάς. Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε «Go back, κυρία Μέρκελ», σήμερα πλέκει το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου και την παρουσιάζει ως μία υπεύθυνη ηγέτη.

Οι απουσίες

Δεν άλλαξαν μόνο οι συνθήκες, οι επιλογές και τα συνθήματα. Ούτε τα πρόσωπα είναι τα ίδια. Μετά την ψήφιση του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, αποχώρησε από το κόμμα σχεδόν το ένα τρίτο των μελών και των στελεχών του. Από τους στενούς συνεργάτες και παλιούς προσωπικούς φίλους του Αλέξη Τσίπρα (Ανδρέας Καρίτζης, Γιάννης Αλμπάνης, Θοδωρής Κόλλιας, Κώστας Μαρματάκης κ.α.) μέχρι τον πρώην γραμματέα και επίσης στενό του φίλο –μέχρι να δοκιμάσει τη σχέση τους η εξουσία– Τάσο Κορωνάκη και βέβαια τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Η ομάδα των «53» αποδεκατίστηκε, με τους μισούς σχεδόν να έχουν αποχωρήσει και τους υπόλοιπους να τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά (είτε ως υπουργοί, είτε σε καίρια κρατικά πόστα) από όπου υλοποιούν πλέον τη μνημονιακή πολιτική που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη