Συνδρομητικές πλατφόρμες: Η μεγάλη μάχη επί της οθόνης

Περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά στην Ελλάδα πληρώνουν συνδρομή για να δουν τηλεόραση, κι ο αριθμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αγορά όμως αλλάζει, καθώς οι εγχώριοι «παίκτες» προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη δυναμική του Netflix αλλά και των υπόλοιπων διεθνών ανταγωνιστών του (Apple TV, Disney+, YouTube).
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'

Το τοπίο της οικιακής ψυχαγωγίας μεταμορφώθηκε παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου Netflix, που σε μεγάλο βαθμό άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση, αλλά και τον τρόπο που παράγονται και διανέμονται τα τηλεοπτικά προγράμματα. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές ακούσατε στις παρέες σας κάποιον να ρωτάει αν είδατε τίποτα καλό στο Netflix. Όχι γενικά στην τηλεόραση (πόσο μάλλον στο σινεμά), αλλά στο Netflix. Η λογική του βλέπω (σχεδόν) ό,τι θέλω και όποτε θέλω επικρατεί καθολικά. To streaming εκτοπίζει τη δορυφορική και καλωδιακή τηλεόραση και οι πλατφόρμες παροχής περιεχομένου πολλαπλασιάζονται και εμπλουτίζονται διαρκώς – ακόμη και στη χώρα μας, όπου η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι η Pay TV αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης (ειδικά από το 2010 έως το 2015), και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με κινητήριο μοχλό τη διείσδυση των διεθνών πλατφορμών μέσω internet (Netflix, Disney+, Apple TV), αλλά και τη διαρκή ενδυνάμωση των εγχώριων παικτών.

Εκτιμάται ότι περίπου 1,3-1,7 εκατ. νοικοκυριά διαθέτουν τακτική πρόσβαση σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Η τόσο μεγάλη απόκλιση εξηγείται λόγω της επιμονής του Netflix να μην ανακοινώνει τον αριθμό των συνδρομητών του, ενώ νεφελώδες παραμένει το τοπίο και για τις υπόλοιπες διεθνείς πλατφόρμες (που έχουν όμως σαφώς μικρότερη διείσδυση στη χώρα μας). Στους αριθμούς αυτούς βέβαια δεν συνυπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις, ούτε βέβαια ο αριθμός όσων κατεβάζουν τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω torrents ή άλλων διαδικτυακών πηγών. {Στο θέμα της πειρατείας θα εστιάσουμε στο β’ μέρος του ρεπορτάζ μας). Γεγονός πάντως είναι ότι πολυάριθμοι καταναλωτές στρέφονται στις over-the-top τηλεοπτικές υπηρεσίες, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο των επόμενων ετών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.