Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
Πηγάδι στα Κουφονήσια. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]
Πηγάδι στα Κουφονήσια. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΟΤΑ για το απλήρωτο νερό

Η κυβέρνηση θέλει να «ξηλώσει» τη μοναδική μεγάλη μεταρρύθμισή της ΝΔ στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθώντας τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. Ο λόγος είναι τα μεγάλα ελλείμματα και οι απλήρωτοι λογαριασμοί.
Πηγάδι στα Κουφονήσια. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Απόγευμα Δευτέρας στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου Κάραβελ στο Παγκράτι. Μία χιλιάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην ημερίδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την τοπική αυτοδιοίκηση και περιμένουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο βήμα βρίσκεται ένας άλλος Κρητικός, ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου, που εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης. «Θέλει να ξηλώσει», λέει, «τη μοναδική μεταρρύθμιση της ΝΔ στον χώρο της τοπικής εξουσίας, τη μεταρρύθμιση Σουφλιά του 1980 για την ίδρυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)». 

Αργότερα, έξω από την αίθουσα, ο Μαρινάκης μού λέει ότι το κράτος έχει βάλει τα τελευταία δέκα χρόνια 250 εκατομμύρια για τους δήμους της Αττικής και 23 εκατομμύρια για τους δήμους της Θεσσαλονίκης, για να καλύψει τα ελλείμματα των δαπανών ύδρευσης. Αλλά δεν δημιούργησαν μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τις τρύπες. «Όταν έγινε ο “Καλλικράτης”, οι πόλεις συμπεριέλαβαν χωριά και οικισμούς χωρίς χαρτογραφημένα δίκτυα, όπου οι απώλειες εσόδων ήταν τεράστιες» προσθέτει ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι το ενεργειακό κόστος, που ανάγκασε τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, να προωθήσει τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη