Σύγχρονοι εξερευνητές

Ένα πρωτόγονο ένστικτο στέλνει ανθρώπους στις άκρες της Γης προς αναζήτηση του τελευταίου ανολοκλήρωτου άθλου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Ο Κevin Jorgeson αναπαύεται κατά τη διάρκεια της πρώτης στην ιστορία αναρρίχησης του Dawn Wall του σχεδόν κάθετου βράχου El Capitan στο πάρκο Yosemite, το 2014. [kevinjorgeson.com]

Το ταξίδι μου έφτασε στο τέλος. Έχω στερέψει από χρόνο και αντοχή. Το μόνο που βλέπω γύρω μου είναι ένα κατάλευκο σκοτάδι…» Όταν ο Henry Worsley έγραφε το σπαρακτικό αυτό μήνυμα, είχε προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Βρισκόταν ολομόναχος στο πιο απόκοσμο σημείο της υφηλίου, εκεί όπου και η επιβίωση ακόμη, μοιάζει με θαύμα. Λιμοκτονούσε, ήταν παγωμένος μέχρι το κόκαλο και βασανιζόταν από αφόρητους πόνους που γίνονταν εντονότεροι κάθε λεπτό που περνούσε. Κι όμως, δεν είχε περιέλθει στην συγκεκριμένη κατάσταση από μια κακή συγκυρία. Όταν τον Νοέμβριο του 2015 ξεκινούσε το ταξίδι του, γνώριζε πολύ καλά τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζε.

Ήταν ένα εγχείρημα έξω από κάθε λογική, κάτι που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει. Έπρεπε να διασχίσει ολομόναχος, σέρνοντας με δικές του δυνάμεις το βάρους 150 κιλών έλκηθρο με τις προμήθειες και τον εξοπλισμό, την πιο απάνθρωπη ήπειρο της Γης, την Ανταρκτική. Να αντέξει το πολικό ψύχος και τους θυελλώδεις ανέμους, να διαβεί τα τείχη του πάγου και τις παγοκρηπίδες, να διασχίσει την Υπερανταρκτική Οροσειρά και, όταν πια έφτανε στην ψυχρή καρδιά της ηπείρου, να καρφώσει τη σημαία του στο σημείο που ακόμα και σήμερα στο άκουσμά του οι λάτρεις της περιπέτειας νιώθουν ρίγη συγκίνησης: στον Νότιο Πόλο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.