Τα σούπερ μικρόβια είναι εδώ

Είναι η τέλεια ιατρική καταιγίδα: σούπερ μικρόβια που έχουν αντοχή σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και διαδίδονται αστραπιαία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για μετάβαση σε έναν νέο ιατρικό μεσαίωνα. Για να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και από τη χώρα μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
Escherichia coli.

Εκατό χρόνια πριν, το οπλοστάσιο της ιατρικής επιστήμης απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες ήταν ανεπαρκές –στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άδειο. Οι γιατροί, μη έχοντας στη διάθεσή τους φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τις μολύνσεις από μικρόβια, αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και περιπτώσεις που σήμερα δεν χρήζουν καν νοσηλείας. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχαναν τη ζωή τους πρόωρα, αν οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει νωρίτερα τα αντιβιοτικά.

Η επανάσταση ήρθε τη δεκαετία του ’40 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης, η οποία κυκλοφόρησε για εμπορική χρήση το 1944, αλλά ελάχιστοι τότε φρόντισαν να αναλογιστούν τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση της. Εκτός ίσως από τον ίδιο τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Το 1945, ο εφευρέτης της πενικιλίνης είχε πει: «Όποιος παίζει αλόγιστα με την πενικιλίνη θεωρείται ηθικά υπεύθυνος για τον θάνατο του ανθρώπου που υποκύπτει σε μόλυνση από ένα ανθεκτικό στην πενικιλίνη μικρόβιο. Ελπίζω πως αυτό το κακό μπορεί να αποτραπεί». Δεν αντιλήφθηκαν όμως πολλοί τη διορατικότητα του Φλέμινγκ. Το γεγονός ότι σταδιακά έκαναν την εμφάνισή τους στελέχη βακτηρίων που ήταν ολοένα και πιο ανθεκτικά στα νέα αντιβιοτικά ανησυχούσε μεν την επιστημονική κοινότητα, αλλά η ανησυχία δεν αρκούσε για να σκιάσει τον ενθουσιασμό. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν δεκάδες αντιβιοτικά που αντιμετώπισαν σειρά επικίνδυνων και εν πολλοίς ανίκητων μικροβίων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.