Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
anoigma.jpg
Escherichia coli.

Τα σούπερ μικρόβια είναι εδώ

Είναι η τέλεια ιατρική καταιγίδα: σούπερ μικρόβια που έχουν αντοχή σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και διαδίδονται αστραπιαία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για μετάβαση σε έναν νέο ιατρικό μεσαίωνα. Για να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και από τη χώρα μας.
Escherichia coli.

Εκατό χρόνια πριν, το οπλοστάσιο της ιατρικής επιστήμης απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες ήταν ανεπαρκές –στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άδειο. Οι γιατροί, μη έχοντας στη διάθεσή τους φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τις μολύνσεις από μικρόβια, αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και περιπτώσεις που σήμερα δεν χρήζουν καν νοσηλείας. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχαναν τη ζωή τους πρόωρα, αν οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει νωρίτερα τα αντιβιοτικά.

Η επανάσταση ήρθε τη δεκαετία του ’40 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης, η οποία κυκλοφόρησε για εμπορική χρήση το 1944, αλλά ελάχιστοι τότε φρόντισαν να αναλογιστούν τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση της. Εκτός ίσως από τον ίδιο τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Το 1945, ο εφευρέτης της πενικιλίνης είχε πει: «Όποιος παίζει αλόγιστα με την πενικιλίνη θεωρείται ηθικά υπεύθυνος για τον θάνατο του ανθρώπου που υποκύπτει σε μόλυνση από ένα ανθεκτικό στην πενικιλίνη μικρόβιο. Ελπίζω πως αυτό το κακό μπορεί να αποτραπεί». Δεν αντιλήφθηκαν όμως πολλοί τη διορατικότητα του Φλέμινγκ. Το γεγονός ότι σταδιακά έκαναν την εμφάνισή τους στελέχη βακτηρίων που ήταν ολοένα και πιο ανθεκτικά στα νέα αντιβιοτικά ανησυχούσε μεν την επιστημονική κοινότητα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη