Στο παζάρι της Καμπούλ κάποιοι γονείς πουλάνε τα παιδιά τους για να ζήσουν

Η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν οδηγεί απεγνωσμένους γονείς στην πώληση των παιδιών τους. Οι αγοραστές μετατρέπουν τα αγόρια σε μικρούς σκλάβους στο σπίτι και το μαγαζί και τα κορίτσια σε «συζύγους» τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Νεαρό κορίτσι σε καμπ αφγανών προσφύγων στις ΗΠΑ, 4/11/2021. [Jon Cherry/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP]

«Ο πατέρας μου με πούλησε γιατί δεν έχουμε ψωμί, ρύζι ή αλεύρι. Με πούλησε σε έναν ηλικιωμένο γι' αυτό», εξηγεί η εννιάχρονη Παρουάνα. Συντετριμμένος από το αίσθημα της ενοχής, ο πατέρας της Αμπντούλ ισχυρίζεται ότι από την ημέρα που πούλησε το κοριτσάκι του δεν μπορεί πλέον να κοιμηθεί. Έφτασε, όπως λέει, σε αυτήν την ακραία απόφαση επειδή δεν υπήρχε εναλλακτική: «Είμαστε οκτώ στην οικογένεια. Αναγκάστηκα να πουλήσω την Παρουάνα για να κρατήσω τους άλλους στη ζωή», παραδέχτηκε.

 

 

Η Παρουάνα και η οικογένειά της έζησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε έναν αφγανικό καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Μπάντγκις στα βορειοδυτικά του Αφγανιστάν. Επέζησαν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της οικογένειας επιδεινώθηκε δραστικά από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. Έτσι πριν από δύο μήνες την ίδια μοίρα είχε και η αδερφή της Παρουάνα, που πουλήθηκε από την οικογένεια σε έναν πλούσιο Αφγανό, σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Είναι μια ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου και αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν. Οι λεπτομέρειες προκαλούν αποτροπιασμό.

«Αυτή είναι η νύφη σου. Παρακαλώ να την προσέχετε. Από εδώ και πέρα ​​είσαι ο υπεύθυνος γι' αυτήν, σε παρακαλώ μην την χτυπάς», ήταν τα λόγια του νεαρού πατέρα στον 55χρονο σύζυγο του παιδιού του. Ο ώριμος γαμπρός με τη σειρά του δήλωνε: «Ήταν πραγματικά φθηνή. Ο πατέρας της ήταν πολύ φτωχός και χρειαζόταν χρήματα. Θα δουλέψει στο σπίτι μου. Δεν θα τη χτυπήσω και θα της φερθώ σαν μέλος της οικογένειάς μου. Θα είμαι ευγενικός».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.