Στην πυρά

Είμαστε τελικά ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε το σώμα μας, στη ζωή αλλά και στο θάνατο; Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εκκλησία για να μας το απαγορεύσει; Οι δήμοι της χώρας που τολμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, οι μαρτυρίες των ανθρώπων που το 'χουν πάρει απόφαση και οι αναπάντεχοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην καύση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο αποφασισμένος Αντώνης Αλακιώτης.

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι με εμμονές. Καταπιάνονται με ιδέες και αντικείμενα που είναι μεγαλύτερα από τους ίδιους και αφιερώνουν χρόνο, κόπο και χρήμα από τη ζωή τους, χωρίς να έχουν κάποιο φανερό όφελος. Η παραδοσιακή ψυχολογία θα τους έριχνε ευχαρίστως στην πυρά ωστόσο, κοιτώντας από ιστορική σκοπιά, αυτοί είναι που συνήθως κινούν την πρόοδο μιας κοινωνίας, συγκρούονται με την σταθερότητα και πηγαίνουν τον κόσμο μπροστά. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Αντώνης Αλακιώτης.

Πριν από πολλά χρόνια έχασε έναν αγαπημένο του φίλο και ως ύστατο φόρο τιμής προσπάθησε να ικανοποιήσει την τελευταία του επιθυμία: την αποτέφρωσή του. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε ο αγώνας του για την θεσμοθέτηση της καύσης νεκρών στην Ελλάδα και τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Μέχρι σήμερα τα σώματα εκείνων που επέλεγαν να αποτεφρωθούν μεταφέρονταν σε άλλες χώρες για να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία. Για τη γειτονική Βουλγαρία αυτό αποτελεί μια καλή επιχείρηση και στη χώρα μας δραστηριοποιείται τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος εταιρίας που αναλαμβάνει αποτεφρώσεις Ελλήνων στη Σόφια. Την ίδια δουλειά αναλαμβάνουν και ελληνικά γραφεία κηδειών, τα οποία παραλαμβάνουν τη σορό και τη μεταφέρουν οδικώς στη Βουλγαρία. Συχνά η οικογένεια του νεκρού δεν ακολουθεί την πομπή, παραλαμβάνει την τέφρα στο τέλος. Αυτή περίπου είναι η συνηθισμένη διαδικασία σήμερα για κάποιον κάτοικο Ελλάδας που αποφασίζει να αποτεφρώσει το σώμα του μετά τον θάνατο. Μόνο η διαδικασία της αποτέφρωσης στην Βουλγαρία κοστίζει περίπου 600 ευρώ και το σύνολο των εξόδων, μαζί με τη μεταφορά, φτάνει τα 2.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το κόστος στην Ελλάδα θα είναι περίπου το μισό. Όταν φτιαχτεί το αποτεφρωτήριο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.