Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cetuberculosis000_326r8r3.jpg
Γιατρός στην Ινδία ελέγχει την ακτινογραφία θώρακος ασθενούς με φυματίωση. [PUNIT PARANJPE/AFP]

«Στην Ελλάδα οι φυματικοί ασθενείς είναι τριπλάσιοι από τους δηλωμένους»

Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, μετά την Covid. Τα νέα για την ανάπτυξη ενός φθηνού εμβολίου για ενήλικες και εφήβους γεννούν ελπίδες και στην Ελλάδα, καθώς όσο κι αν θεωρείται η αρρώστια των φτωχών χωρών, με την πανδημία έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν εθνικοί φραγμοί στα λοιμώδη νοσήματα.
Γιατρός στην Ινδία ελέγχει την ακτινογραφία θώρακος ασθενούς με φυματίωση. [PUNIT PARANJPE/AFP]

Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον πιστεύουμε πως η φυματίωση ανήκει στις ασθένειες προηγούμενων αιώνων, που έχουν πια εξαφανιστεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2021 η φυματίωση αποτέλεσε την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοίμωξη (μετά τον κορονοϊό). Για το ίδιο έτος εκτιμάται ότι 10,6 εκατομμύρια άτομα νόσησαν και 1,6 εκατομμύρια πέθαναν από φυματίωση.

Η είδηση ότι ένα νέο εμβόλιο προχωράει προς τις τελικές δοκιμές έφερε στην επικαιρότητα μιαν ασθένεια που εδώ και χρόνια δρα στο παρασκήνιο με πολύ ύπουλο τρόπο, όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

Image
do1689111096743.jpg
Η πνευμονολόγος Αγγελική Λουκέρη.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία, που ιδρύθηκε το 1902 ως Σανατόριο και συνδέθηκε με την αντιμετώπιση της φυματίωσης, εξακολουθεί σήμερα να λειτουργεί αντιφυματική κλινική. Απευθυνθήκαμε στην επιμελήτρια Β’ Αγγελική Λουκέρη, πνευμονολόγο της κλινικής, για να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την άγνωστη στο ευρύ κοινό νόσο, που οδηγεί συχνά στον στιγματισμό.

 

IS: Αν έπρεπε να εξηγήσετε πολύ απλά τι είναι η φυματίωση, τι θα λέγατε;

Είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από ένα μικρόβιο (το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) το οποίο προσβάλλει συχνότερα τους πνεύμονες. Οι πνεύμονες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη