Αμφίβολη φροντίδα σε Στέγη Γερόντων της Εκκλησίας

Το αντεπιχείρημα που ακούσαμε πολλές φορές για το ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε στη στέγη του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων στις Τζιτζιφιές, ήταν: «χωρίς αυτήν, οι γιαγιάδες θα ήταν στον δρόμο». Αρκεί όμως για να δικαιολογήσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν; Και πώς εξηγούνται οι πολλές εκατοντάδες ευρώ που δίνουν κάθε μήνα οι ένοικοι, σαν «δωρεά υπέρ της Εκκλησίας»;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Στο χωλ/σαλόνι της Στέγης Γερόντων του ναού Αγίων Αποστόλων στις Τζιτζιφιές.

Στις 17 Στέγες Γερόντων που λειτουργούν σήμερα υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και τις υπόλοιπες που βρίσκονται διάσπαρτες στην επικράτεια, διαμένουν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι. Πρόκειται για ιδρύματα που λειτουργούν στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και, γενικά, είναι για πολλούς μια πιο οικονομική επιλογή από τους οίκους ευγηρίας, που κοστίζουν συνήθως άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Το πλαίσιο λειτουργίας των Στεγών

«Οι Στέγες Γερόντων αφορούν μια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά τώρα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ», μας λέει ο πατέρας Βασίλειος Χατζαβάς, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το πρωινό που τον συναντούμε στο γραφείο του κοντά στη Μητρόπολη.

«Αλλά υπάρχουν δυσκολίες», συμπληρώνει, λέγοντας ότι πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας. «Γιατί όταν κάνουμε άλλες δράσεις, για παράδειγμα κάποιο συσσίτιο ή το κοινωνικό φαρμακείο, είναι πιο εύκολο να βρεθούν είτε εθελοντές, είτε οι προσφορές των προϊόντων που χρειάζονται. Και πάντοτε το ενδιαφέρον για δράσεις γύρω από την τρίτη ηλικία είναι μικρότερο από ό,τι για τα παιδιά, ας πούμε».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.