Τα φαντάσματα του St. Joseph

Τα ορφανά που θα πήγαιναν να ζήσουν εκεί βίωσαν μια παιδική ηλικία στην κόλαση και έζησαν για να πουν επιτέλους την απαίσια ιστορία τους. Και κάποια από αυτά, δεν έζησαν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το ορφανοτροφείο St. Joseph στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που το ορφανοτροφείο St. Joseph στο Βερμόντ έκλεισε οριστικά τις πόρτες του. Το καθολικό ίδρυμα ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα του 19ου αιώνα και έκλεισε το 1974. Σε αυτό το διάστημα χιλιάδες παιδιά έγιναν τρόφιμοί του. Υπολογίζεται ότι μόνο τον 20ο αιώνα περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί πέρασαν από ορφανοτροφεία και τη δεκαετία του '30 υπήρχαν περί τα 1.600 ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων υπό τη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας.

Tο 2002 η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας Boston Globe ξεσκέπασε το τεράστιο σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, κερδίζοντας το Πούλιτζερ και δίνοντας την ιστορία στην ταινία Spotlight.

Έκτοτε, η κακοποίηση ανηλίκων στους κόλπους της εκκλησίας έγινε ένα σκάνδαλο σε διαρκή εξέλιξη και δεν σοκάρει πλέον σχεδόν κανέναν. Μέχρι τώρα πολλοί, ενήλικες πια, πρώην τρόφιμοι των ορφανοτροφείων δίσταζαν να εξιστορήσουν τις φρικτές εμπειρίες που έζησαν στο (καταργηθέν πλέον) παλιό προνοιακό σύστημα των ΗΠΑ, από φόβο να μην δώσουν στόχο, και κυρίως να μην γίνουν πιστευτοί. Οι συνθήκες πια μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχουν έρθει όλες οι περιπτώσεις, με τις ανατριχιαστικές τους λεπτομέρειες, στο φως.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.