Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-boat.jpg
Μοιάζει με νησί; Πρόκειται για πλωτές πλατφόρμες δεμένες μεταξύ τους που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες στον Καναδά. [Taehoon Kim/Rock the Boat © Gestalten 2017]

Σπίτια στο νερό

Τα ακριβά ενοίκια, η στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει και η ανάγκη για ζωή κοντά στη φύση έχει στρέψει τους αρχιτέκτονες στην εξερεύνηση πλωτών λύσεων.
Μοιάζει με νησί; Πρόκειται για πλωτές πλατφόρμες δεμένες μεταξύ τους που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες στον Καναδά. [Taehoon Kim/Rock the Boat © Gestalten 2017]

Ένας φωτορεπόρτερ με βάση το Παρίσι αποκατέστησε μια παλιά ολλανδέζικη μαούνα, η οποία πλέον διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αλλά και την αύρα της κομψότητας του 1930. Ένας αρχιτέκτονας και η γυναίκα του μετέτρεψαν ένα φέρι που μετέφερε επιβάτες και αυτοκίνητα στην Ισλανδία σε χιπ σπίτι και γραφείο στην προκυμαία του Σαν Φρανσίσκο. Ένας Γερμανός κατασκεύασε μόνος του με €12.000 ένα πλωτό διαμέρισμα που ταξιδεύει. Ο μινιμαλισμός, η οικολογία, η δίψα για περιπέτεια και ο αντικομφορμισμός παρασύρουν τους ανθρώπους στο χείλος του νερού.

Image
large-6.jpg
Μια παροπλισμένη ολλανδέζικη μαούνα 18 X 4 μ. της δεκαετίας του 1930 μετατράπηκε σε πολυτελές σπίτι με φούρνο, πλυντήριο, στεγνωτήριο και ένα τζάκι που καίει πέλετ για έναν φωτορεπόρτερ. Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, υπνοδωμάτιο.

Ο ενθουσιασμός για ζωή σε πλωτά σπίτια έχει συχνά τις ρίζες του στην ανάγκη ενός τρόπου αντιμετώπισης των υψηλών ενοικίων σε χώρες όπως η Βρετανία, όπου ο αριθμός των πλοιόσπιτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να ζουν μόνο στα 160 χιλιόμετρα των καναλιών του Λονδίνου.

Το Άμστερνταμ, που αντιμετωπίζει παρόμοια έλλειψη χώρου, πήρε πιο ριζοσπαστικά μέτρα για την ανάπτυξη της πλωτής στέγασης –ίσως κι επειδή το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας– και 18.000 μινιμάλ οικίες κατασκευάζονται στη νέα πλωτή συνοικία του Ijburg.

Image
watervilla-ijburg-a.jpg
To πρότζεκτ Watervilla IJburg 2 στο Άμστερνταμ του Waterstudio.NL.

Είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη