Ζωή στην πρώτη γραμμή στο Νότιο Σουδάν

Η φωτογράφος Άννα Παντελιά, μετά τη θητεία της στο Cern και την ήσυχη Ελβετία, βρέθηκε στο εχθρικό και απρόβλεπτα επικίνδυνο Νότιο Σουδάν, για μία αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Γυρνώντας μοιράστηκε τις εμπειρίες της με το inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Η Άννα Παντελιά στην αποστολή στο νότιο Σουδάν με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ήταν ακόμα μικρή όταν κατάλαβε ότι οι ζωές των ανθρώπων δίπλα της μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικές από τη δική της. Όπως αυτή του συμμαθητή της στο σχολείο, που ενώ είχαν την ίδια δασκάλα, έκαναν τα ίδια μαθήματα και έπαιζαν στο ίδιο προαύλιο, εκείνος τα απογεύματα μάζευε τα καρότσια στο σούπερ μάρκετ. Το ενδιαφέρον της για το διαφορετικό και η περιέργεια να ανακαλύπτει νέα πράγματα την οδήγησαν στην ενασχόληση με τη φωτογραφία. Έχει δημοσιεύσει μία σειρά αποκαλυπτικών φωτορεπορτάζ και συνεντεύξεων σε μεγάλα διεθνή μίντια (Newsweek, BBC, The Telegraph, Guardian) για διάφορα θέματα και ήταν επίσημη φωτογράφος στο Cern στην Ελβετία.

Η τελευταία ανησυχία της όμως την οδήγησε κάπου πολύ διαφορετικά: στο επικίνδυνο Σουδάν. Αυτή την εμπειρία της η Άννα Παντελιά μοιράζεται μαζί μας.

Την ρωτήσαμε πώς βρέθηκε από τη φιλήσυχη Ελβετία στο απόμακρο Νότιο Σουδάν και μας λέει πως ο στόχος της αρχικά ήταν άλλος. «Ήθελα να βρεθώ στην Μέση Ανατολή, καθώς είναι η περιοχή που με ενδιαφέρει πιο πολύ λόγω των πολιτικών ζητημάτων της αλλά και γιατί έχοντας ασχοληθεί με το προσφυγικό ήταν πολύ σημαντικό να βρεθώ σε περιοχές όπως η Συρία ή το Ιράκ, που είναι οι χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν. Το έβλεπα σαν το κλείσιμο ενός κύκλου».

Τελικά, μετά από οχτώ μήνες αναμονής, η θέση που προέκυψε ήταν στην αφρικανική χώρα, «που μαστίζεται από ασθένειες, το μόνο πράγμα που φοβάμαι. Αλλά τελικά αποφάσισα να πω το ναι».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.