Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
soma.jpg
Aπό το λεύκωμα «Bourgery: Atlas of Human Anatomy and Surgery», εκδ. Taschen

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαβάσεις «Το Σώμα» του Μπιλ Μπράισον

Με τη φήμη του επιτυχημένου συγγραφέα ταξιδιωτικών βιβλίων, ο Μπιλ Μπράισον στρέφεται στο σώμα και γράφει έναν οδηγό για αυτό το σύμπαν μυστηρίου που είναι το ανθρώπινο σώμα.
Aπό το λεύκωμα «Bourgery: Atlas of Human Anatomy and Surgery», εκδ. Taschen

To Ακουρέιρι είναι μία μικρή πόλη στη βόρεια ακτή της Ισλανδίας. Εκεί το φθινόπωρο του 1948 ξέσπασε μία ασθένεια που κανείς δεν μπόρεσε να διαγνώσει. Τα συμπτώματα ποικίλαν από κεφαλαλγίες και δυσκοιλιότητα μέχρι κατάθλιψη και απώλεια μνήμης. Από έναν πληθυσμό 9.600 ατόμων αρρώστησαν 500 άτομα. Κανένα δεν κατέληξε, αλλά η ανάρρωση ήταν αργή και επώδυνη.Τα τεστ που έγιναν στο πληθυσμό δεν έδειξαν κάποιο παθογόνο οργανισμό. Και το ίδιο ξαφνικά η ασθένεια σταμάτησε όπως εμφανίστηκε. Oι επιστημονες της ονόμασαν «ασθένεια Ακουρέιρι».

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα ώστε όλοι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στις έρευνες μας για τον κορονοϊό.

Κι όμως, αυτή η ασθένεια δεν εξαφανίστηκε. Έναν χρόνο μετά ανάλογα συμπτώματα παρουσίασαν κάτοικοι σε εντελώς διαφορετικές και απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές. Και μάλιστα σε μία εποχή που τα ταξίδια ήταν σπάνια. Έτσι νόσησαν άνθρωποι στο Λούισβιλ του Κεντάκι, στο Σουάρντ της Αλάσκας, στο Πίτσφιλτν της Μασαχουσέτης. Όλη τη δεκαετία του ’50 καταγράφηκαν δέκα ξεσπάσματα της ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τρία στην Ευρώπη.

Καθώς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη