Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
eleftheria.jpg

Smart Policing: Θα φέρει η «Έξυπνη Αστυνόμευση» την αναγνώριση προσώπων στην Ελλάδα;

Η Ελληνική Αστυνομία έχει υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων «έξυπνης αναγνώρισης» προσώπων. Πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσουν πιλοτικά μέχρι το τέλος του έτους, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα;

Έστω ότι περπατάτε στον δρόμο και για κάποιο λόγο η αστυνομία σας σταματά και ζητά την ταυτότητά σας ή κάποιο επίσημο έγγραφο για εξακρίβωση στοιχείων. Εσείς (κακώς) δεν έχετε μαζί σας κανένα έγγραφο για την ταυτοποίηση. Ο αστυνομικός βγάζει ένα κινητό τηλέφωνο και σας ζητά να κοιτάξετε την κάμερα. «Τραβάει» μια φωτογραφία του προσώπου σας και σε μερικά δευτερόλεπτα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να σας ταυτοποιήσει. Κάπως έτσι σχεδιάζεται να μπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μια αρκετά αμφιλεγόμενη πρακτική που στο εξωτερικό έχει ξεσηκώσει τα τελευταία χρόνια θύελλα αντιδράσεων.

Τα σχέδια για τη νέα εποχή στην ταυτοποίηση προσώπων

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία δεν διαθέτει, όπως υποστηρίζει, καμία τεχνολογία ταυτοποίησης προσώπου (σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες), όμως έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για προμήθεια συστημάτων «έξυπνης αστυνόμευσης» (smart policing), η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί θα ξεκινήσει την πιλοτική της λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Update - Παράταση χρόνου παράδοσης
Στις 6 Ιανουαρίου 2021 εγκρίθηκε η παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου. Η παράταση αυτή είναι η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη