Σκοτάδι στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες να γνωρίζουν ποιοι χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για ευνόητους λόγους. Όμως διαδοχικές αποφάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, επέκτειναν το διάστημα ανανέωσης της σχετικής λίστας, από το τρίμηνο στα δύο χρόνια. Τελευταία δικαιολογία; Η πανδημία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Μία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας από τα χρόνια των μνημονίων είναι η δημοσιοποίηση και η τακτική επικαιροποίηση της λίστας των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των €150.000 προς το Δημόσιο εν γένει.

Οι λίστες βγήκαν για πρώτη φορά στον διαδικτυακό αέρα τον Σεπτέμβριο του 2011, έξι μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, αρχικά με την ανάρτηση των στοιχείων οφειλών νομικών προσώπων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Τον Ιανουάριο του 2012 ακολούθησε ο κατάλογος με τα φυσικά πρόσωπα. Όπως οριζόταν από τη σχετική υπουργική εγκύκλιο με υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, «η κατάσταση δημοσιοποιούμενων οφειλών επικαιροποιείται στο σύνολό της ανά τρίμηνο». Τον Νοέμβριο του 2017, μετά από τη υπογραφή νεότερης εγκυκλίου (ΠΟΛ) από τους τότε αρμόδιους υφυπουργούς Εργασίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου, η ανάρτηση μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η περιοδικότητα της ενημέρωσης από κάθε τρίμηνο πήγε στο 12μηνο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.